2013. április 24., szerda 16:32

A Közép Európai Club Egyesület közleménye
    Budapest, 2013. április 24., szerda (OS) - Külpolitikai témák a Közép-európai Club Pannonia (KEP) áprilisi törzsasztalán

    A mindig nagy érdeklődésre számot tartó (KEP) törzsasztal fórumának vendége ezúttal Zákonyi Botond volt, a Magyar Külügyi Intézet igazgatója, aki Közép-Európa 2013-ban címmel tartott előadást. A rendezvényt megnyitó mondatokban az előadó ismertette a Magyar Külügyi Intézet – mint a Külügyminisztérium háttérintézete – szervezetét és tevékenységét, majd rátért arra, hogyan alakult Magyarország külpolitikája a rendszerváltozás utáni évtizedekben. Elmondta, hogy a kezdeti időszakban még Antall József által megfogalmazott külpolitikai prioritások szükségszerűen módosultak. Hazánk Európai Unióhoz és NATO-hoz csatlakozása után, mint a szervezetek tagjai, értelemszerűen másképpen viszonyulunk mindkét intézményhez. A külpolitikai koncepció 2010. évi újrafogalmazásakor a szomszédságpolitika és a kisebbségpolitika közép-európai hangsúlyt kapott. 2013-ban Magyarország számára azért különösen érdekes Közép-Európa, mert az év második felében hazánk látja el a V-4 országok soros elnöki tisztségét és az év egészében hasonló tisztséget töltünk be a Közép-európai Kezdeményezésben. A V-4 ma már lényegesen több, mint a négy ország laza kapcsolatrendszere. Zákonyi Botond rendkívül színvonalas előadását, a törzsasztal tagjainak felszólalása, élénk vita, majd hg. Esterházy Antal KEP elnök összefoglalója követte. (További inf: www.kepcp.hu )
           KEP Elnökség

    Kiadó: Közép Európai Club Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.