2013. április 25., csütörtök 11:47

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2013. április 25., csütörtök (OS) - Az ombudsman a fogyatékossági támogatások elhúzódó odaítéléséről

    A fogyatékossági támogatáshoz szükséges állásfoglalást a szakhatóság az ügyintézési határidőt jelentősen átlépve, több mint öt hónap után adta ki. A súlyos fogyatékossággal élő ember addig nem kapta meg az őt megillető támogatást, és egy másik hivatalos ügyében sem tudott eljárást indítani.
A súlyosan fogyatékos személy fogyatékossági támogatása az esélyegyenlőséget elősegítő, havi rendszerességgel járó pénzbeli juttatás. Az a célja, hogy – az érintett jövedelmétől függetlenül – hozzájáruljon a súlyosan fogyatékos állapotból eredő társadalmi hátrányok mérsékléséhez. A fogyatékossági támogatás folyósításáról a Magyar Államkincstár határoz a rehabilitációs szakigazgatási szerv szakhatósági állásfoglalása alapján. Egy panaszos esetében ez az állásfoglalás az ügyintézési határidőt többszörösen túllépve, több mint 5 hónap alatt készült el.

A Magyar Államkincstár elnöke és a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója arról tájékoztatta Szabó Máté alapjogi biztost, hogy a késedelem oka a megfelelő ügyintézői létszám és a tárgyi feltételek hiánya, ezzel magyarázható a szakigazgatási szervek ügyhátraléka is. Az ombudsman megállapította, hogy ez a hiányhelyzet a súlyos fogyatékossággal élő panaszost méltatlan körülmények közé kényszerítette.
    Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.