2013. április 26., péntek 10:52

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közleménye
    Budapest, 2013. április 26., péntek (OS) - Elhunyt Prof. Dr. Berencsi György

    
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Prof. Dr. Berencsi György virológus, címzetes egyetemi tanár, az Országos Epidemiológiai Központ főosztályvezetője 2013. április 25-én, életének 72. esztendejében elhunyt. Temetéséről a későbbiekben adunk értesítést.

Dr. Berencsi György 1941-ben született, Budapesten. Az orvostudományok kandidátusa, virológus, orvosi mikrobiológus, a Semmelweis Egyetem magántanára, a Szent István Egyetem címzetes egyetemi tanára. 1966 óta az Országos Közegészségügyi Intézetben, majd jogutódjában, az Országos Epidemiológiai Központban dolgozott. Közben megfordult a heidelbergi Német Rákkutató Központ víruskutató intézetében, a SOTE Mikrobiológiai Intézetében és az MTA-SOTE közös kutatási szervezeténél. Egy évtizeden át ő volt a WHO nemzeti influenza-, valamint enterovírus referencia laboratóriumának vezetője.

Szenvedélyes oktató, aki minden alkalmat megragadott, hogy a virológiai, mikrobiológiai ismereteket továbbadja egyetemeken, hazai és külföldi kongresszusokon, valamint a média világában. Kutatási területe a klasszikus molekuláris és elméleti virológia, laboratóriumi klasszikus és molekuláris vírusdiagnosztika és víruszerológia, enterovírusok, klasszikus hepatitis vírusok, vírusevolúció, adenovírusok volt.1965. óta Budapesten a XIII. kerület lakója és díszpolgára, aki folyamatosan tartotta felvilágosító előadásait a lakosság valamint a diákok körében. Több évtizedes kimagaslóan eredményes közegészségügyért kifejtett virológiai kutatói és oktatói tevékenységéért 2001-ben a Pro Sanita emlékéremmel tüntették ki, 2005-ben Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje kitüntetést kapott. Tanítványai nemzetközi hírnevű szakemberek.

Országos Epidemiológiai Központ  

        Kiadó: Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.