2013. május 13., hétfő 12:10

A Magyar Tudományos Akadémia közleménye (3. rész)
    Budapest, 2013. május 13., hétfő (OS) -

    Tisztelt Képviselő Asszony!

Levelének politikai szándéka nem összeegyeztethető a tudománnyal. Mindazonáltal megjegyzem, hogy azok a fogalmak, amelyeket Ön levelében említ (jobboldali vagy baloldali tudomány, a tudományos élet álláspontja) nem létezőek, ilyenek használata csupán elfogult kívülállói nézőpontból történhet. Ezért azt javaslom, hogy mielőtt egy állampolgári levélre nem a feladónak küldött válaszban, hanem egy intézmény elnökének címzett nyílt levélben reagál, tájékozódjon pontosabban és felelősebben arról a területről, amelyet érint.

Egyúttal kérem Önt, hogy a jövőben maradjunk a szükséges szakmai konzultációk szintjén, és azt, hogy a továbbiakban semmilyen pártpolitikai állampolgári megkeresést, érkezzen az bármilyen tudományos fokozatot vagy címet megjelölő személytől, se a nagyobb nyilvánosság, se az Ön személyes kampányának részeként, ne emeljen a Magyar Tudományos Akadémia és annak elnöke szintjére.

Végezetül ismételten felhívom Önt és valamennyi politikust, hogy vállaljanak a magyar tudomány ügye és értéke iránt a politikai nézeteken, ideológiákon és célokon felül álló felelősséget, politikai haszonszerzésük érdekében ne kezdjék ki a magyar tudomány és intézményeinek hitelességét.

Felszólítom egyúttal a tudományos élet minden szereplőjét, hogy politikai nézeteiket, véleményeiket saját és ne a tudomány vagy a tudomány intézményeinek nevében képviseljék, azokért minden esetben személyes felelősséget vállaljanak.

köszönti
Pálinkás József

Budapest, 2013. május 13.

    Kiadó: Magyar Tudományos Akadémia

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.