2013. május 17., péntek 13:22

Szilágyi László független országgyűlési képviselő közleménye
    Budapest, 2013. május 17., péntek (OS) - Kormányon belüli viták miatt nem jött létre a Népegészségügyi Intézet

    A Semmelweis Tervben még kiemelt cél volt a Népegészségügyi Intézet felállítása. Három év azonban nem volt elég az Orbán-kormánynak, hogy létrehozza. Értesüléseink szerint minden készen állt, de személyi vita alakult ki az egészségügyi államtitkárság és a miniszterelnök mindenható államtitkára, Lázár János között. A Fidesz-megoldás: nem lesz ilyen intézet.
A magyarok egészségügyi mutatói rendkívül rosszak. A daganatos megbetegedésektől a szív- és érrendszeri betegségekig, a különböző szenvedélybetegségektől a diabéteszig és a mentális és pszichiátriai problémákig nagyon sok a baj. Nagy szükség lenne tehát egy ilyen intézetre, amely kormányzati stratégiák és programok összeállítására, a szakmai koordinációra és kutatásra lenne hivatott.

A kormány semmit nem tett. A dohányzás kitiltása a szórakozóhelyekről talán az egyetlen pozitívum, de a házi pálinkafőzés legalizálása éppen ellentétes hatású. A "chipsadó" egészségügyi hatásai nem értékelhetőek. Az egészségügyben nem jut energia a tanácsadásra, az egészségnevelésre, jó, ha a sürgős ellátások megfelelően megtörténnek. A háziorvosok rendkívül túlterheltek, az egészségfejlesztést előtérbe helyező szervezési megoldások csak ötletek maradtak.

A fentiek alapján a kormány népegészségügyi elkötelezettségében nem lehet hinni, minden ilyen megnyilvánulásuk álságos.



Szilágyi László, PM ogy. képviselője, az Egészségügyi bizottság tagja


    Kiadó: Szilágyi László független országgyűlési képviselő

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.