2013. május 21., kedd 09:24

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) állásfoglalása
    Budapest, 2013. május 21., kedd (OS) - A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) állásfoglalása a magyar felsőoktatás finanszírozásáról

A magyar állami felsőoktatási intézmények költségvetési támogatása jelentősen csökkent az elmúlt években. Az elvonások, csökkentések változatos formában valósultak meg, míg egy részük az aktuális költségvetési törvényből előre látható volt, más részük - zárolások formájában - a már elfogadott költségvetés végrehajtása közben hirtelen, váratlanul érkezett. A legutóbbi, 2012 őszén végrehajtott összes országos zárolásnak aránytalanul nagy része - 15 %-a - is az állami felsőoktatást érintette.

A tendencia egyértelmű: a fokozatosan gyorsuló ütemű támogatáscsökkentések következtében ebben az évben reálértéken már kevesebb, mint a felét szánja a magyar állam a felsőoktatásra, mint 2008-ban!

Intézményeink a működőképességük határához érkeztek, egyesek már túl is vannak azon. Bármilyen további elvonás az alapfeladatok, az oktatási, kutatási kötelezettségek ellátását, valamint a bérek és ösztöndíjak kifizetését is veszélyeztetné a még jelenleg stabilnak mondott intézményekben is, illetve több helyen lehetetlenné tenné azt.

Az FDSZ elnöksége felhívja a Kormány figyelmét erre a veszélyre, és nyomatékosan arra kéri a Kormányt, hogy a napokban bejelentett költségvetési zárolás semmilyen mértékben ne érintse a magyar felsőoktatási intézményeket.

FDSZ elnökség

Budapest, 2013. május 21.

Kiadó: Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ)