2013. július 17., szerda 12:29

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége közleménye
    Budapest, 2013. július 17., szerda (OS) - Zöld szervezetek elhatárolódnak attól a nyílt levéltől, amit Fazekas Sándornak küldtek el kedden a környezetvédő mozgalom nevében.

Rámutatnak, hogy valójában az akciót a környezetvédő mozgalom többsége nem támogatta, sőt a kezdeményező ernyőszervezet és partnerei a saját tagszervezeteik többségének a támogatását sem tudták hozzá megszerezni.
Ennek oka az, hogy a nyílt levélben Illés Zoltánnal szemben kifejtett kifogásokat a mozgalom belső egyeztetési fórumain megszólalók közül sokan indokolatlannak, csupán személyi ellentéteket tükrözőnek ítélték. Továbbá többen úgy vélik, hogy nincsen szükség úgynevezett stratégiai partnerségi megállapodás vagy megállapodások létrehozására a Vidékfejlesztési Minisztérium és környezetvédő szervezetek között, aminek elmaradása miatt támadják a nyílt levél megfogalmazói az államtitkárt.
A nyílt levéltől elhatárolódók az írásban foglaltak cáfolatát (www.vedegylet.hu/index.php?page=news&news_id=1552; www.dunacharta.hu/cikk.php?ssz=134) eljuttatják a miniszternek, felhívva a figyelmét arra is, hogy Illés kritikusai jogosulatlanul lépnek fel a zöldek egyes közös tevékenységeinek összehangolására felállított Koordinációs Tanács nevében. E szervnek ugyanis nincsen közéleti megnyilvánulási jogosítványa.
Az elhatárolódókkal egyetértve:
Pós Péter elnök (www.abosz.hu)

Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége