2013. július 31., szerda 21:35

Az Országos Erdészeti Egyesület és a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetsége közleménye (2.rész)
    

    Fontos tudni, hogy a XIX. század folyószabályozásai után kialakult alföldi viszonyok között az erdők nem újulnak meg a maguk természetes formájában, nem nélkülözhetik az ember folyamatos beavatkozását - a fenntartásukhoz mégis jelentős közérdek fűződik.   A természetes erdők korszerű gondozására az ombudsman csak a "szálaló technikát" említi, noha erre a körülmények függvényében többféle módszer is létezik. Ezeket a folyamatos erdőborítást biztosító erdőgazdálkodás foglalja össze. Ennek speciális válfaja a szálaló üzemmód.
    A nyilatkozat megjegyzi, hogy az állami erdőkezelők bevételkényszere tovább rontaná hazai erdeink állapotát. E félrevezető kijelentés teljesen megalapozatlanul azt sugallja, hogy az erdeink állapota eddig is romlott. Nem ismeri a társaságok állami tulajdonosának határozott elvárásait, ösztönzését az erdőgazdálkodás közcélú működésre. Figyelmen kívül hagyja az erdőgazdaságok minden korábbit meghaladó, évi tízmilliárd forintos nagyságrendű, széles körben elismert ráfordításait a magyar erdők természeti értékeinek, közjóléti és ökoturisztikai szolgáltatásainak fejlesztése érdekében.
    A tarvágások hiányolt visszaszorítása a hatályos erdőtörvényben is kiemelt rendelkezés, az arra képes erdőket jelenleg is természetes úton kell felújítani. A magtermésre alapozott természetes felújítások aránya ma háromszor nagyobb, mint két évtizede volt. A folyamatos erdőborítást szolgáló gazdálkodás nálunk az állami erdőgazdálkodás bázisán alakult ki.
    Az erdészek nagyszerű, a szakmájukat felemelő lépésnek tartják az erdő ügyének rögzítését az Alaptörvényben. Az erdészet szabályozásában és működésében kellő arányban jelen vannak azok a védelmi és közjóléti funkciók, melyek az egész közösség, a jövő nemzedék érdekeit szolgálják. Súlyosan megalapozatlan, félrevezető tehát felsebzett földről és olyan szemléletről beszélni, amely néhány milliárdos bevételért kockára tenné a gyermekeink emberhez méltó jövőjét.
    
        
-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.