2013. augusztus 2., péntek 12:06

Szilágyi László független országgyűlési képviselő közleménye
    Budapest, 2013. augusztus 2., péntek (OS) - Tovább gyorsul az egészségügyi dolgozók elvándorlás Miközben az Orbán-kormány azt állítja, hogy csökkent az orvosok és nővérek elvándorlása, a valóság mást mutat: a szakdolgozók, az ápolónők is tömegesen mennek külföldre dolgozni. A béremelés formája és mértéke elégtelen, és sok egyéb lépésre is szükség lenne, de a kormány érdemben nem tesz semmit.

    A kormány győzelmi jelentései sem takarják el azt a tényt, hogy a Fidesz-kormány alatt minden eddiginél több orvos menekült el. A fiatal, rezidens orvosok továbbra is mintegy kétharmada tervezi, hogy külföldön vállal munkát. Az ország egy kiemelt kórházában komplett kollektíva mondott fel a napokban. A nővérek és az ápolók között nagymértékben megnőtt a külföldi munkavállalást tervezők száma. Idén az első félévben 929-en kértek igazolást az Egészségügyi Engedélyezési Hivataltól külföldi munkavállaláshoz, míg 2011-ben ez a szám 759 volt.

A kormány nem képes itthon tartani a szakembereket, hiszen 2010 óta zajlik az egészségügy folyamatos leépítése. A Fidesz magára hagyta az ágazatot. Amennyiben a kormány nem kezd neki haladéktalanul a helyzet megoldásának, az ellátás nélkül maradó betegek sorsa az ő lelkén fog száradni.

Az Együtt-PM szerint nem csak béremelésre van szükség, hanem megbecsülésre, szakmai fejlődési lehetőségekre, kiszámítható életpályára és megfelelő munkakörülményekre is.

Szilágyi László az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának tagja,
Az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért szakpolitikusa

    Kiadó: Szilágyi László független országgyűlési képviselő

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.