2013. augusztus 16., péntek 16:32

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2013. augusztus 16., péntek (OS) -

    Kit véd és kit fenyeget a rendőrség?

Augusztus 14-én hajnalban, a fővárosban egy éjjel-nappal nyitva tartó bolt eladója baseball ütővel a kezében megfenyegetett és becsmérelt három meleg férfit, mert közülük ketten az utcán megcsókolták egymást.

A sértettek rendőrt hívtak, de fél órába telt, amíg azok az alig 500 méterre lévő kapitányságról odaértek. Az intézkedő rendőrök mindvégig a tettét többször is a sértettek szexuális orientációjával indokoló eladóval rokonszenveztek, a sértettekkel barátságtalanul viselkedtek. Hármójuk közül kettő külföldi volt, mire az egyik rendőr megjegyezte: "Ők külföldiek, de azért tudhatnák, hogy ez itt még mindig Magyarország!" – mintha a magyar törvények tiltanák az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot. Azt is közölték a sértettekkel, hogy elő is lehetne őket állítani, mert tettük közszeméremsértésnek minősül, holott ezt a tényállást az országgyűlés 2013. február 1-i hatállyal törölte a Btk-ból.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője írásbeli kérdést intézett Pintér Sándor belügyminiszterhez. A képviselő fölhívta a miniszter figyelmét az intézkedő rendőrök viselkedésére, jogi tévedéseire és jogsértéseire. Megkérdezte, hogy az ilyen rendőri magatartás vajon mit üzen a közösség tagja elleni erőszak elkövetőinek és sértettjeinek, és érdeklődött, mint kíván tenni a miniszter azért, hogy a jövőben a rendőri intézkedések a jogsértéssel szemben és a jogsérelmet elszenvedettek védelmében történjenek.


DK Sajtóiroda
    Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.