2013. augusztus 26., hétfő 08:27

A Magyarországi Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) közleménye
    Budapest, 2013. augusztus 26., hétfő (OS) - Az ingyenes állami fenntartású iskola, mint illegális takarékszövetkezet?

    Tanévkezdés után, az első szülői értekezleten az iskolák, "elő takarékosság" címén, különböző pénzösszeget gyűjtenek szülőktől. Elő takarékosság a pedagógusnapi ajándékra, a tanulmányi kirándulásra, múzeumi, színházi belépőkre, vagy osztályterem festésre, másolópapírra, krétára és más dologi kiadásokra, amelyeket az iskola költségvetésében kell tervezni.
Az állami fenntartású iskolában a pedagógusok által létrehozott iskolai alapítványok több ezer forintos csekket adnak át a szülőknek a szeptemberi tanévkezdéskor. Az iskolai alapítványba kell küldeni az adó 1 %-át is. "Zsebpénz" az iskolának?
Szülői panaszok alapján Petíció és közérdekű bejelentés formájában a Klebelsberg intézményfenntartó központhoz (KLIK) fordultunk, hogy vizsgálja felül az általa fenntartott iskolák pénzgyűjtő, pénzbehajtó tevékenységét, és utasítsa az intézményvezetőket az illegális pénzkövetelések azonnali megszűntetésére.
Ha a KLIK nem utasítja az általa fenntartott iskolákat, hogy a tanulóktól és a szülőktől - az ebédpénzen kívül - semmilyen indokkal nem kérhetnek pénzbefizetést, akkor a szülői egyesületek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) fordul az iskolákban folyó pénzgyűjtő tevékenységek vizsgálata céljából.
A jól finanszírozott állami fenntartású iskolák akkor működnek etikusan, ha megtisztulnak az évtizedes pénzgyűjtő beidegződésektől.

Sajtószóvivő: Keszei Sándor (06-30/433- 8754) Bővebben: www.mszoe.hu

    Kiadó: Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE)

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.