2013. szeptember 17., kedd 13:18

A Gyógyulj Velünk Egyesület közleménye
    Budapest, 2013. szeptember 17., kedd (OS) - Nézze meg a székletét, mielőtt lehúzza! – szólít fel az emésztőrendszeri daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület arra, hogy a legkisebb helyiség magányában mindenki rendszeresen nézze meg mit hagyott maga mögött. Ha tartósan megváltozik a székelési menetrend vagy a széklet állaga, nem szabad halogatni az orvoshoz fordulást, mert csak egy idejében történő vizsgálattal lehet elejét venni egy súlyosabb betegség kialakulásának.

    A széklet színe, szaga, állaga, formája, a székelés gyakorisága személyfüggő, igen tág az a spektrum, ami normálisnak mondható, különösen hogy mindezt a napi étrend is befolyásolja. Viszont vannak figyelmeztető jelek, amelyeket nem szabad elbagatellizálni. Ha valakinek tartósabban megváltoznak a korábbi székelési szokásai, élénk színű vagy sötétbarna véres, esetleg nyákos székletet, tartós hasmenést vagy épp székrekedést észlel, utána kell járni, hogy mi okozza a panaszokat. Gyulladás, fertőzés is állhat a háttérben, de ki kell zárni azt is, nem daganat okozza-e a gondokat.

– Mi a saját bőrünkön tapasztaltuk meg, mennyivel jobb lett volna, ha néhány hónappal korábban eljutunk orvoshoz - jelenti ki Lakos István, a daganatos betegeket összefogó Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke, hangsúlyozva: 50 év felett tünetmentes állapotban is indokolt mindenkinél vastagbélszűrés elvégzése.

A teljes közlemény:
rakgyogyitas.hu/cikk.php?id=540

További információk:
B. Papp László sajtószóvivő: (06-30) 261-8789
    
    Kiadó: Gyógyulj Velünk Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.