2013. szeptember 26., csütörtök 08:56

A Jezsuita Rend közleménye
    Budapest, 2013. szeptember 26., csütörtök (OS) - Magyar–román kiengesztelődés: lehetséges

    A 2013. szeptemberben kétnyelvű, magyar-román jezsuita közösség alakult Szatmárnémetiben, hogy közösen vállaljon egy háromnyelvű (magyar, román és német) lelkipásztori szolgálatot. Bekapcsolódnak a magyar nyelvű nevelésbe egy középiskolában és egy kollégiumban, ellátják a román és német nyelvű plébániát, valamint szociális munkát végeznek a városban és a szomszédos Madarász magyar nyelvű cigány lakossága körében.

Az elmúlt száz évben nemigen lehetett találni jól működő, hosszabban fennmaradó példát az ilyen együttműködésre, még mindig nagyítóval kell keresni azon modelleket, ahol tudatosan kívánnak túllépni a létező nemzeti sebeken, bizalmatlanságon. A két magyar és három román jezsuita közül ketten jól beszélik a másik nyelvet, hárman pedig ismerkednek vele.

A jezsuita szolgálat fókusza mindig a "határokon" volt, de tudjuk, hogy ezek bizonytalan és veszélyes helyek. A távoli missziók vagy a helyben lévő párbeszéd a nem keresztény kultúrával vagy éppen a más vallásokkal mindig kihívás. Közép-Európában máig megkerülhetetlen a nemzeti kiengesztelődés feladata. A nehézség, hogy a szatmári közösség román tagjait a románok egykönnyen magyarosítással, a magyarokat a magyarok pedig románosítással vádolhatják. A szatmárnémeti missziónak ugyan lehetnek kockázatai, de ezek akkor is megvannak, ha nem merünk semmit tenni. Az első közös magyar-román közösség legfőbb feladata, hogy megmutassa, lehet együtt dolgozni közös célokért.

    Kiadó: Jezsuita Rend

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.