1990. szeptember 6., csütörtök 00:00

A Kisemmizettek Érdekvédelmi Egyesületének nyílt levele Antall Józsefhez
    

    1990. szeptember 6., csütörtök - Miniszterelnök úr
Figyelemmel kisérve a törvényalkotói munkát, s abban bizonyos tendenciák érvényesülését, súlyos aggodalmunkat fejezzük ki.
    Kormánykörök és bizonyos ellenzéki megnyilvánulások egyértelművé teszik, hogy az új éra semmiképpen nem kíván elégtételt szolgáltatni a kommunista rendszerben vagyonuktól megfosztottaknak.
    Jelenlegi elképzelésük szerint nem a kormányprogrammá avanzsáltatott földtulajdon rendezési törvényjavaslatot, hanem az előprivatizálásról szólót kívánják előbb az Országgyűlés elé terjeszteni. Ebben a reprivatizálást kizárják, amivel jogi precedenest teremtenek a később benyujtandó kérdések tárgyalásohoz is.
    A szándék nyilvánvaló, hogy diszkriminációról ne beszélhessünk, hogy az alkotmányosság látszatát keltehessék, a könnyebb ellenállás oldaláról kívánják megkezdeni a privatizálás folyamatát, kizárva abból a volt tulajdonosokat, függetlenül attól, hogy föld- vagy egyéb tulajdonnal rendelkeztek egykor.
    A hátsó szándékok gyanujától akkor mentesíthetné magát a kormány, ha a földtulajdon- rendezési javaslatot nyujtaná be először, s ez szolgálna precendesül a további tulajdonrendezési törvények számára.
    Ennek elősegítésére kérjük Miniszterelnök Úrat.
     1990. Budapest, l990. szeptember 6.

                    Tisztelettel:
                     a Kisemmizettek Érdekvédelmi Egyesülete nevében
                     Somogyi Zoltán ü gyvezető elnök (OS)


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.