2013. október 18., péntek 15:54

A Múlt, Jelen, Jövő Alapítvány közleménye
    Budapest, 2013. október 18., péntek (OS) - Ángyán József közleménye: Tudja még valaki a Vidékfejlesztési Minisztériumban, hogy mi az a "tájközpont", és mit is tartalmaz a Nemzeti Vidékstratégia?

Értetlenül állok a VM "Kishantoson ezen túl többen használják az állami földeket" címmel kiadott nyilatkozata előtt, amely éppen az NVS-2020-ra hivatkozva tartja jó döntésnek a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és fenntartható, ökológiai mintagazdaságának likvidálását. Az NVS-2020 – melynek kidolgozását államtitkárként magam irányítottam – a kis- és közepes családi gazdaságokra és azok összefogására, a helyi gazdaság és társadalom megerősítésére alapuló vidékfejlesztést tűzi ki célul. Ehhez a kishantosi mintára megvalósuló tájközpont-hálózat létrehozását tartja szükségesnek.  Ezek a központok mintagazdaságból és népfőiskolából állnak. Fejlesztési, bemutatási, tanácsadási, felnőttképzési tevékenységükkel közfeladatokat látnak el. Segítik a gazdálkodó családok és közösségeik megerősödését, a falu, a vidék talpra állását. Nonprofit tevékenységük közhaszna a családoknál, a helyi gazdaság és társadalom szereplőinél jelentkezik. A közvagyont kezelő állam ehhez kedvezményesen földterületet biztosít. Aki a családi gazdaságokat az őket segítő, hagyományos kincstári birtokfeladatokat ellátó, közhasznú intézménnyel, a nonprofit tájközponttal összekeveri, ezért a földet alóla kihúzza, az nem csak hozzá nem értéséről tesz tanúbizonyságot, hanem mindannyiunk érdekében jobban teszi, ha távol tartja magát a vidéktől, a falutól és a földtől.
    Kiadó: Múlt, Jelen, Jövő Alapítvány