2008. augusztus 29., péntek 17:18

A Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének közleménye
    Budapest, 2008. augusztus 29., péntek (OS) - Reagálva a magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) képviselőjének nyilatkozataira, az iskolakezdési támogatási utalványok elfogadása tárgyában az alábbi közleményt tesszük közzé.

Az iskolakezdési támogatás tankönyvvásárlásra is használható formája a munkáltató nevére kiállított számla – ilyen számlát bármely tankönyvkereskedő, eddig is és ezután is, készséggel biztosít a szülőknek.
Az utalvány az iskolakezdéssel kapcsolatos egyéb szükséges dolgok (pl. ruházat, taneszköz, papír-írószer) beszerzésére fordítható, attól függően, hogy mit árusítanak – 11.000 helyen – az utalványok elfogadására szerződött partnercégek. A tankönyvforgalmazóknak azért nincs szerződésük az utalványokat kibocsátó cégekkel, mert a tankönyvek ára nem bírja el azt a plusz jutalékot, amit az utalványok kibocsátói kérnének a forgalmazóktól.
A megoldás nem az iskolák kényszerítése, hanem az lenne, ha a munkáltató nem utalvány formájában, hanem számla elfogadásával (számára is költségmentesen) adná az iskolakezdési támogatást.

(c) Copyright MTI Zrt.

2008. augusztus 29., péntek 17:19

A Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének közleménye
    Budapest, 2008. augusztus 29., péntek (OS) - Reagálva az Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) képviselőjének nyilatkozataira, a tankönyvek részletre történő megvásárlása tárgyában az alábbi közleményt tesszük közzé.

A tankönyvek esetleges részletfizetésére vonatkozó engedélyt nem a tankönyvforgalmazó, hanem az oktatási intézmény fenntartója biztosítja, illetve biztosíthatja, a felé fennálló fizetési kötelezettség teljesítésére, miután a tankönyveket a kiadótól vagy a terjesztőtől megvásárolta. A tankönyvforgalmazók és -kiadók részletfizetési kedvezményt, fizetési haladékot nem adnak, illetve tőlük ilyen engedély nem kérhető.

(c) Copyright MTI Zrt.

2012. november 30., péntek 12:24

A Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének közleménye (1. rész)
    Budapest, 2012. november 30., péntek (OS) - A tankönyves szakma köztestülete, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete közgyűlési határozata alapján levélben kérte az emberi erőforrások minisztériumát, hogy egy évvel halassza el az új kerettantervek bevezetését.

A testület egyetért a közoktatás megújítását célzó törekvésekkel, ám azon alapvetően jó és támogatandó célok, amelyek az új tantervek elkészítését megalapozták, félő, hogy elérhetetlenné válnak a 2013-as megvalósítás erőltetése esetén.
    Alapvető elemei hiányoznak a törvényben foglaltak megvalósításának: nincsenek kihirdetve a kerettantervek, és még nem készült el a tankönyvvé nyilvánítás részletes szabályait meghatározó végrehajtási rendelet sem, mely szabályozza a tankönyvek kerettantervi átdolgozását.
    A NAT és a kerettantervek jelentős mértékű csúszását nem lehet és nem szabad a tankönyvek elkészülésén behozni.
    Mi mindennek kellene megtörténnie a (tervezettek szerint kitolt határidejű) tankönyvrendelésig hátralévő kb. 4 hónapban?
    Kerettantervek megjelenése – tankönyvrendelet megjelenése (mely még egyeztetés előtt áll) – tankönyvek átdolgozása és beadása, illetve pályázati benyújtása – tankönyvek minősítése – jóváhagyott tankönyvek tankönyvjegyzékre kerülése – tankönyvek kigyártása – pedagógusok megismertetése az új tankönyvekkel – tankönyvrendelés.
    Fenti folyamatból csak a tankönyvátdolgozás (-készítés) és -minősítés a most rendelkezésre álló teljes időkeret dupláját igényelte az eddigi években!

2012. november 30., péntek 12:25

Budapest, 2012. november 30., péntek (OS) -

Figyelembe véve a tankönyvkészítés, illetve -átdolgozás szakmai szempontból megkerülhetetlen részfeladatait, az ezekhez minimálisan szükséges időt, hozzászámolva a gondos és alapos tankönyvminősítés időtartamát, továbbá kalkulálva azzal, hogy a felelős tankönyvválasztáshoz időt kell biztosítani a tankönyvek megismeréséhez a pedagógusoknak, és végezetül ki is kell gyártani a rendelt tankönyveket – lehetetlen az elképzelés tervezett ütem szerinti eredményes megvalósítása!
Nem ismertek a feladatokhoz rendelt határidők (mint ahogy pontosan maguk a feladatok sem), de az idő kritikus rövidsége miatt sajnos a legjobb szándék mellett is leginkább elsietett, felszínes megoldások születhetnek az elvárt új tananyagtartalmak terén és a szükségszerűen gyorsított tankönyvminősítés során, a kerettantervek 2013-as iskolai bevezetésében.
A rendelkezésre álló idő alatt lehetetlen felelős szakmai munkával átdolgozni a tankönyveket az új kerettanterveknek megfelelően. A tartós tankönyveket preferáló központi törekvés szempontjából különösen fontos lenne, hogy jól kiérlelt, megkérdőjelezhetetlen minőségű, tartalmában is időtálló tankönyvek készüljenek.
Az 1 évvel későbbi bevezetés alaposabb felkészülést tenne lehetővé mind a tankönyvesek, mind az iskolák számára.
A TVOT arra kéri az oktatásért felelős minisztert, hagyjon elegendő időt – hogy gyermekeink nyertesei, és ne áldozatai legyenek a közoktatás megújításának!

2013. június 28., péntek 12:04

A Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének közleménye
    Budapest, 2013. június 28., péntek (OS) - A tankönyvek kigyártása nincs összefüggésben a tankönyvek árának előre befizetésével! A Könyvtárellátó majd csak októberben számol el a tankönyvek árával a tankönyvkiadók felé

A Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete tájékoztatja a közvéleményt: az a tény, hogy a Könyvtárellátó előre kéri a tankönyvek vételárát a szülőktől, semmilyen összefüggésben nincs a tankönyvkiadókkal, illetve a tankönyvek időben történő kigyártásával. A Könyvtárellátó majd csak októberben számol el a tankönyvek árával a tankönyvkiadók felé.

A kiadók a számukra előírt határidőket betartva, a megrendelt tankönyveket legyártatták, jelenleg a megrendelt tankönyvek terjesztői raktárakba történő beszállítása zajlik. Mindettől teljesen független az, hogy a Könyvtárellátó előre fizetteti ki a szülőkkel a tankönyvek árát.

A Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének közleménye (1. rész)
    Budapest, 2013. október 21., hétfő (OS) - Milyen árat fizetünk az állami, ingyenes tankönyvellátásért?

AMIT MÁR MEGFIZETTÜNK

- Általánossá vált a bizonytalanság a tankönyvek körül. A kialakult zűrzavar jelentősen megnehezíti a pedagógusok és a szülők tevékenységét, s a gyerekek tanulásában is fennakadásokat okoz. Nemcsak a jelen bizonytalan, a jövő is teljesen tervezhetetlen.
- Az ebben az évben bevezetett, központosított tankönyvterjesztésben olyan zavarok alakultak ki októberre, melyre az elmúlt 20 évben nem volt példa. Súlyos gondokat okozott a gyerekeknek, pedagógusoknak, szülőknek az eddig még sosem tapasztalt mértékű tankönyvhiány a tanévkezdéskor. A kormányzat kommunikációjával szemben sokan még most, október közepén sem kapták meg minden tankönyvüket, pedig azokat a szülők már júliusban, augusztusban kifizették.
- A szülőknek sok esetben jelentős utánjárással újra meg kellett vásárolniuk a már kifizetett, de hiányzó tankönyveket.
- Az egészen az elmúlt évig jól kiépített rendszerben működő, stabil informatikai háttérrel, megfelelő raktárbázisokkal és szállítóeszközökkel rendelkező tankönyvterjesztők hiába végezték jól és sikeresen a feladatukat – munka nélkül maradtak.

AMIT EZUTÁN FIZETÜNK MEG

PEDAGÓGUSKÉNT:
-  Az állami tankönyvek esetén megszűnik a szabad tankönyvválasztás joga.
- Elvész a mostani módszertani szabadság, hisz a tankönyvválasztás legtöbbször módszertani választás volt.
- Véglegesen el kell búcsúznia azoktól a tankönyvektől, egyéb taneszközöktől, amelyekkel eddig sikeresen tanított.
- Tartós tankönyvből kell tanítania olyan tantárgyakat is, olyan évfolyamokon, ahol ez módszertani visszalépést jelent.
- A képességfejlesztést, differenciálást bizonyítottan segítő munkafüzetek alkalmazását az állam a hírek szerint nem támogatja.
- Mindezek jelentősen megnövelhetik a pedagógusok terheit.
- A kiadók megszűnésével a rugalmas szakmai továbbképzési lehetőségek is csökkennek.

DIÁKKÉNT:
- Nem lesz saját tankönyve a gyerekeknek, mivel az ingyenes tartós tankönyvet tanév végén vissza kell adni az iskolának.
- A tartós könyvek nehezebbek, nehezebb lesz az iskolatáska.
- Munkafüzetek hiányában rengeteg időt és energiát igényel majd a feladatok megoldásán kívül azok füzetbe másolgatása.

SZÜLŐKÉNT:
- Ha saját könyvet, illetve új könyvet akar a gyermekének, azt külön be kell szereznie.
- Ha más, jobb kiadványt szeretne, mint az állam által finanszírozott tankönyv, azt külön be kell szereznie – amíg egyáltalán még lesznek más tankönyvek
- Az otthoni tanuláshoz munkafüzet hiányában nem lesz megfelelő segítség.

ÁLLAMPOLGÁRKÉNT:
-  és minderre nagyon sok közpénz megy el.

2013. október 21., hétfő 06:10

A Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének közleménye (3. rész)

A Tankönyvesek Országos Szövetsége és a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete felhívja a figyelmet annak veszélyére is, hogy a tankönyvpiac megszűnése következtében – verseny híján – az innováció az egyetlen szereplő igényeihez fog igazodni, a tankönyvkínálat a sokszínűség helyett előbb-utóbb a rendszerváltozás előtti időket fogja idézni.
Az egytankönyvűség következtében megszűnik az a széles körű tananyagfejlesztés, melyet a kiadók szakmai műhelyei olyan sikerrel végeztek, hogy a magyar tankönyvek világszínvonalúvá váltak.
A tervezett rendszer egyik pillanatról a másikra teszi tönkre olyan, nagy múltú kiadók tevékenységét, ahol évtizedek óta, elismert szakemberek százainak bevonásával folyik az innovatív fejlesztő munka.
Még ebben az évben is 5 évre engedélyezte, engedélyezi az Oktatási Hivatal a tavaly bevezetett kerettanterv szerint átdolgozott új tankönyveket, több tízmillió forintot beszedve ezáltal az egyes kiadóktól, miközben a kiadók – érdemi tájékoztatás híján – a mai napig nem tudják, mi lesz velük akár a következő tanévben, mi lesz ezen tankönyveik sorsa, mi több, mi lesz a szakmai műhelyeikkel, munkatársaikkal.

2013. december 10., kedd 07:30

A Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének közleménye (1. rész)
    Budapest, 2013. december 10., kedd (OS) - Botrányosnak minősítették a szülők az idei iskolai tankönyvellátást egy hétfői fórumon, melyet a tankönyvellátás tapasztalatairól és a tankönyvkiadás tervezett központosításáról, az egytankönyves rendszer bevezetésének veszélyeiről tartottak

A tankönyves szervezetek által rendezett hétfői fórum célja az volt, hogy az állami tankönyvterjesztés hibáiból adódó kaotikus helyzetet ismerve az érintettek felhívják a figyelmet a tankönyvkiadás tervezett központosításának jövőbeni veszélyeire, melyek visszafordíthatatlan károkat okoznak a piaci viszonyok között kialakult, immár világszínvonalúvá érett  magyar tankönyvkínálatban.

A résztvevők – tankönyvkiadók, szülők, pedagógusok - elmondták, hogy sem a Minisztérium, sem a Könyvtárellátó nem folytat érdemi párbeszédet a tankönyvkérdésről.
A fórumra meghívást kapott Hoffmann Rózsa államtitkár asszony, Arany László Tamás, a terjesztésért felelős Könyvtárellátó igazgatója, valamint oktatási szakpolitikusok, pedagógus szakmai szervezetek és a szülői szervezetek képviselői is.

2013. december 10., kedd 07:31

A Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének közleménye (2. rész)

A felszólaló pedagógusok, szülők elmondták, hogy sok helyen a mai napig nincsenek a gyerekek kezében a júliusban befizetett tankönyvek, munkafüzetek, melynek egyértelműen a KELLÓ a felelőse. A pedagógusokra óriási terhet rótt az idei tanévben amatőr módon szervezett tankönyvterjesztésből adódó problémák megoldása. A tankönyvesek beszámolója szerint Hoffmann Rózsa államtitkár asszony többszöri kérdésükre sem ad semmiféle tájékoztatást a kormány tankönyvkiadással kapcsolatos terveiről, így a kiadók sötétben tapogatózva végzik a következő tanév tankönyveinek előkészítő munkálatait, miközben a sajtóból úgy értesülnek, hogy a minisztérium már a tankönyvpiac fogalmát is törölni kívánja a szóhasználatából. Hiller István volt oktatási miniszter felszólalásában méltatta a tankönyvesek elért eredményeit, és sajnálatát fejezte ki a tankönyvellátás jövőjét meghatározni látszó politikai döntések miatt, hangsúlyozva, hogy a tervezett központosítás nem szolgálja az oktatás színvonalának emelését.

2013. december 10., kedd 07:31

A Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének közleménye (3. rész)

Az EMMI és a KELLÓ még csak delegált képviselőt sem küldött a rendezvényre, így továbbra sem derültek ki a válaszok pl. az alábbi kérdésekre.

Miért nem kíván szembenézni az oktatásirányítás a 2013. év iskolai tankönyvellátás problémáival? Mi garantálja így, hogy a következő tanévben nem fordulnak elő ugyanezek a hibák?
Miért nem kíváncsiak a leginkább érintettek, a pedagógusok, szülők tapasztalataira, javaslataira?
Miért nem ad tájékoztatást az EMMI a tankönyveseknek az őket érintő alapvető kérdésekről:
-   milyen tankönyvekkel indul a 2014-es tanév?
-   miből várhatóak új, ún. kísérleti tankönyvek?
-   mi történik a pedagógusok által által korábban szívesen használt, évek alatt kifejlesztett és kipróbált, jól bevált tankönyvek sokaságával?
Miért nem hallgatja meg az EMMI a szakmai aggályokat, melyek az oktatás minőségének elkerülhetetlen romlását vetítik előre a rendszerváltás előtti, egytankönyves rendszer tervezett visszaállításával kapcsolatban?

A kormányzat sajtóértesülések szerint 53 milliárd forintot kíván áldozni az amúgy jól működő közoktatási tankönyvgyártás és -ellátás rendszerének állami kézbe vételére, amely összeg a MKKE számításai szerint a könyvkiadás korábbi 60 esztendei támogatásával egyenlő.