2013. október 21., hétfő 06:10

A Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének közleménye (3. rész)
    Budapest, 2013. október 21., hétfő (OS) - Milyen árat fizetünk az állami, ingyenes tankönyvellátásért?

A Tankönyvesek Országos Szövetsége és a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete felhívja a figyelmet annak veszélyére is, hogy a tankönyvpiac megszűnése következtében – verseny híján – az innováció az egyetlen szereplő igényeihez fog igazodni, a tankönyvkínálat a sokszínűség helyett előbb-utóbb a rendszerváltozás előtti időket fogja idézni.
Az egytankönyvűség következtében megszűnik az a széles körű tananyagfejlesztés, melyet a kiadók szakmai műhelyei olyan sikerrel végeztek, hogy a magyar tankönyvek világszínvonalúvá váltak.
A tervezett rendszer egyik pillanatról a másikra teszi tönkre olyan, nagy múltú kiadók tevékenységét, ahol évtizedek óta, elismert szakemberek százainak bevonásával folyik az innovatív fejlesztő munka.
Még ebben az évben is 5 évre engedélyezte, engedélyezi az Oktatási Hivatal a tavaly bevezetett kerettanterv szerint átdolgozott új tankönyveket, több tízmillió forintot beszedve ezáltal az egyes kiadóktól, miközben a kiadók – érdemi tájékoztatás híján – a mai napig nem tudják, mi lesz velük akár a következő tanévben, mi lesz ezen tankönyveik sorsa, mi több, mi lesz a szakmai műhelyeikkel, munkatársaikkal.

Kiadó: Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete