2013. november 4., hétfő 10:21

A Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetségének közleménye
    Budapest, 2013. november 4., hétfő (OS) - Nincs királyi út! A jogi - és elszámolási vita (!) a devizahitelesek/devizaadósok és a deviza-nyilvántartású kölcsönszerződést folyósító bankok között, vagy szerződésenként megegyezéssel, vagy a bíróságokon rendezhető.

Miután az érintett bankok – vulgarizálva - úgy számolnak, hogy 2*2=8 nem pedig úgy, hogy 2*2=4, a devizaadósok ezt vitatják. A világon nincs olyan kölcsönügylet, ahol a futamidő alatt megduplázódnak a havi törlesztő részletek miközben a tartozás is nő, egyben meghaladja a fedezet értékét. Erre semmiféle racionális magyarázat nem létezik. Az - egyoldalúan - átlagosan kétszeresére emelt havi törlesztő részletek maradéktalan teljesítését - például a DÉSZ tagságának - 60 %a nem képes állni. A bankok a közjegyzővel hitelesített szerződéseikben - a joggal visszaélve - megkerülik a törvényes utat, azaz az elszámolási vita, bíróság előtti rendezését. E helyzetért első sorban a mindenkori törvényhozás a vétkes (a magyar állam), mert ezt a joggyakorlatot 2004. év óta elnézi. Másodsorban a bankok, ugyanis láthatóan maguktól nem képesek tisztességtelen szerződéseik tisztességesre módosítására. Amíg a problémák gyökere kitépésre nem kerül - a kölcsönszerződések módosítása a bank és ügyfele között, avagy azok semmisségének bírói kimondása - a társadalmi problémává dagadó helyzet nem változik.

Tilk László Géza elnök. Továbbiak: www.devizaados.hu

Kiadó: Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetsége