2013. november 18., hétfő 17:29

A Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetségének közleménye
    Budapest, 2013. november 18., hétfő (OS) - A Devizaadósok Szövetsége Elnöksége egyetért a kormányzattal abban, hogy a törvényhozásnak állnak fenn sürgős teendői a devizaadós probléma megszüntetésében.

Konkrétan és pontosítva: (1) JOGHOZ JUTÁS BIZTOSÍTÁSA: A jelenlegi illetékrendszer a joghoz jutást ellehetetleníti. Egy átlagos ingatlan fedezetű hitel: 10 millió forint, melynek  6 %-a 600 ezer forint. Ez a perilleték. Átlagbér: 143 ezer forint. Ez négy - öt havi átlagbér. Nem véletlen az, hogy a devizaadósoknak mintegy egy ezreléke tudott csak keresetet benyújtani! (2) A BÍRÓSÁG MEGKERÜLÉSÉNEK BLOKKOLÁSA: A kényszerintézkedések, így például a közjegyzői záradék kiadását követő végrehajtói fellépés nem felel meg az EU normáknak. A bank egyszerűen bemondja a tartozás összegét, amit mind a közjegyző, mind a végrehajtó tudomásul vesz. Az adós meg van fosztva attól, hogy bebizonyíthassa, az nem annyi. Ebből ered a tömeges végrehajtásba adás, majd kilakoltatás. A bíró megkerülését - és az adós álláspontjának a kizárását - sürgősséggel, törvényi úton be kell rekeszteni. Csak és kizárólag a bíró állapíthassa meg a tartozás mértékét. Az EU jogrend szellemisége jegyében, erre a csak és kizárólag a bíró jogosult. (3) A KÉNYSZERINTÉZKEDÉSEK FELTÉTELES FELFÜGGESZTÉSE: A törvény erejével valamennyi kényszerintézkedést fel kell függeszteni, mely deviza-elszámolású kölcsönszerződésből ered, mindaddig, amíg a jog,- és elszámolási vitában egyezség, avagy érvényes bírói döntés nem születik. Továbbiak: www.devizaados.hu

Kiadó: Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetsége