2013. december 28., szombat 11:03

A Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2013. december 28., szombat (OS) - A társadalmat több szféra határozza meg, mint a kultúra, a tudomány, az orvoslás stb. Ezek máig sem tudtak megszabadulni a hatalom gyámkodása alól. Ez nem csak fékezi fejlődésüket, hanem torzítja is azt.

    A társadalom hosszú kemény harcokat vívott a tudomány és a kultúra függetlenségéért. Millió mártír érdemli hálánkat és a megemlékezésünket. De főleg sok milliárd élő és leendő ember megérdemli a harc folytatását.

Ezeknek a szféráknak a tudományos akadémiák képében már kialakult egy bevett önkormányzati forma. Itt-ott a tudományos mellé további akadémiák is jelentkeznek hasonló szerepre. Ez a keret valóban alkalmas az általános alkalmazásra. Így érdemes lenne támogatni a tudományos és művészeti mellett pedagógiai, orvostudományi, sport és esetleg további akadémiák létrehozását.

Ennek igazi jelentőségét az adná, ha az akadémiák feltétlen önállósággal tudnának működni és teljes körűen felügyelni a hozzájuk tartozó intézményeket. (Így például az összes oktatási-nevelési intézmények a Pedagógiai Akadémia alá tartoznának.)

Egy ilyen folyamat közben viszont nem lenne szabad megfeledkezni a demokratikus követelményekről. Jól látjuk, hogy az akadémiai forma távolról sem biztosít demokratikus gyakorlaton a maga területén. Ezért minden területen a szakemberek legszélesebb köre számára kellene biztosítani hatékony jogokat.

Hiszünk abban, hogy a társadalmi szférák felszabadítása forradalmak sokaságával lendítené előre az emberiség fejlődését.

www.valtozovilag.hu/felhivas.htm
    Kiadó: Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.