2014. január 19., vasárnap 09:46

A Börzsöny Akciócsoport közleménye (2. rész)
    Budapest, 2014. január 19., vasárnap (OS) -

    
    Az általunk szervezett Kitörés emlék- és teljesítménytúra - amint az hivatalos honlapján és a teljesítménytúra naptárban is mindenki számára elérhetően szerepel: "sport rendezvény és történelmi megemlékezés. Politikai célja nincsen. Különlegességét az adja, hogy több ellenőrző ponton is katonai hagyományőrző csapatok, mint szereplők, mutatják be a korabeli hadviselő feleket. A magyar, német, szovjet, brit és amerikai egyenruhákon, pecséteken alkalmanként felbukkanó tiltott önkényuralmi jelképek kizárólag a történeti hűség kedvéért, történelmi érdekességként, bemutató jelleggel szerepelnek. A hagyományőrző szereplőknél látható "fegyverek" vagy makettek, vagy hatástalanított darabok, vagy engedély nélkül tartható airsoft játék másolatok (üzemképtelen állapotban). A szervezők és az ellenőrző pontokon résztvevő szereplők a hatályos jogszabályokat minden tekintetben betartják."
    Tehát az ATV-ben elhangzottakkal ellentétben nem "őrületről," "neonáci, fasiszta" rendezvényről, nem "bátor csendőrökről és nyilasokról", nem "SS-egyenruhában lévő bátor túrázókról" van szó, hanem sportoló és emlékező turistákról, valamint kizárólag a történelmi hűség kedvéért, érdekességként - a törvények maximális betartása mellett - magyar, német, szovjet, amerikai és brit egyenruhákat viselő hagyományőrző pontőrökről.
    A túra 2009 óta része a Budapest Kupa teljesítménytúra mozgalomnak, így már az előző városvezetés ideje alatt is az volt. Ugyanakkor a Börzsöny Akciócsoport sem a Fővárosi Önkormányzattól, sem más állami vagy társadalmi szervezettől soha egyetlen fillér anyagi támogatást nem kért és nem is kapott a Kitörés túra megrendezésére. Túránkat lelkes önkéntesek tucatjainak önzetlen közreműködésével valósítjuk meg.


    Kiadó: Börzsöny Akciócsoport

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.