2014. február 11., kedd 10:48

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság közleménye
    Budapest, 2014. február 11., kedd (OS) - A MAB 2002 óta teljes jogú tagja a felsőoktatási minőségbiztosítási ügynökségek európai szervezetének, az ENQA-nak. A tagoknak ötévente nemzetközi értékelés révén kell bizonyítaniuk, hogy megfelelnek az ENQA tagsági követelményeinek, egyben a felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjeinek. A 2008-as megfelelés után a 2013-as értékelés nem teljes megfelelést állapított meg, így a MAB átkerült a "teljes jogú tag felülvizsgálat alatt" kategóriába. 2015 novemberig újabb nemzetközi értékeléssel kell bizonyítanunk az európai sztenderdeknek való teljes megfelelést. (Ebben a kategóriában van jelenleg a svéd nemzeti ügynökség, míg több más ügynökséget nem vett fel az ENQA tagjai sorába.)

    A 2013-as értékelés két fő ponton állapított meg nem teljes megfelelést: a MAB függetlensége és finanszírozása tekintetében. Mindkét elem orvoslása kívül áll a MAB hatáskörén, jogszabály módosítást igényel.

Fentieken túl a MAB működése lényegileg megfelel az ENQA követelményeknek. A MAB térségünk egyik meghatározó akkreditációs ügynöksége, amiről az ENQA-ban és más külföldi szervezetekben eddig betöltött vezető tisztségek tanúskodnak, s legújabban az is jelez, hogy az ENQA a MAB titkárságának két tagját egy-egy újabb nemzetközi tisztség vállalására kérte fel.

Bízunk benne, hogy a szükséges jogszabályi módosítások megtörténnek, s a MAB európai sztenderdeknek való teljes megfelelése a jövőben biztosított lesz.

    Kiadó: Magyar Felsőoktatási Akkreditációs  Bizottság

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.