2014. március 9., vasárnap 12:07

Szabó Rebeka független országgyűlési képviselő közleménye (1. rész)
    Budapest, 2014. március 9., vasárnap (OS) - Kampánycélú állatsimogatás helyett működő állatvédelmet

A "mindenható" Orbán-kormánynak az állatvédelemben négy év csupán a törvényi szabályozás foldozgatására és egy új adó bevezetésére volt elég, a legsúlyosabb gondok megoldásához hozzá sem kezdett. Az Együtt-PM komplex állatvédelmi programcsomaggal készül a kormányváltásra, a hivatal- és adószaporítás helyett a valódi problémákra és azok megoldására koncentrálva.
Van új állatvédelmi törvényünk, kötelező chipezésünk és választható ebadónk, de továbbra sem tudjuk, mennyi kóbor eb van az országban, csak azt, hogy a számuk egyre nő. Míg a civil szervezetek erejükön felül, rengeteg önkéntes munkájával küzdenek társállatainkért, addig az állam nem ad megoldást az utcára tett állatok problémájára. Nem egyértelmű, hova kell fordulni állatkínzás észlelése esetén, kinek a feladata ellenőrizni az állatvédelmi szabályok betartását. Továbbra is zavartalanul működnek az országban azok az állatszaporító telepek, amelyek az Európát elárasztó eb-szürkeexport és a túlszaporítás kiindulópontjai – vagyis a megoldáshoz nem kerültünk közelebb. Az Együtt-PM javaslatai ökopárti szakmai háttérre támaszkodva új közterhek és hivatalok nélkül kezelik az állatvédelem legfontosabb kihívásait.
Javasoljuk, hogy a gyepmesteri feladatokat fokozatosan az erre megfelelően felkészített állatvédő egyesületek vegyék át, illetve vegyenek részt a meglévő telepek ellenőrzésében, természetesen az ehhez tartozó állami finanszírozás biztosításával.

Kiadó: Szabó Rebeka független országgyűlési képviselő