2014. április 17., csütörtök 15:29

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2014. április 17., csütörtök (OS) - Elutasította a Sláger Rádió keresetét a nemzetközi választottbíróság

    Az ICSID 2014. április 16-án kézbesítette a joghatóság kérdésében hozott döntését. A bíróság ebben helyt adott Magyarország valamennyi kifogásának, és a joghatóság hiányára hivatkozva elutasította a Sláger Rádió minden kereseti kérelmét.

Magyarország többedszer képviseli sikerrel álláspontját beruházásvédelmi jogvitákban, az elmúlt években az AES Tisza Erőmű és a Dunamenti Erőmű tulajdonosai által indított eljárásokban is hazánk javára döntött az ICSID.

*Az ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputes) a Világbank mellett működő, államok és befektetők közötti jogviták eldöntésére létrehozott speciális nemzetközi választottbíróság. Az 1965-ös ún. washingtoni egyezmény hívta életre kifejezetten azzal a céllal, hogy a nemzetközi beruházásvédelmi ügyeket elbírálja. Az elmúlt két évtizedben, a befektetők által közvetlenül indított beruházásvédelmi viták számának növekedésével, az ICSID a legtekintélyesebb beruházásvédelmi vitarendezési fórummá vált. Ítéleteit minden szerződő államban az adott állam legmagasabb bírósága által hozott ítélettel azonos hatályúként kezelik.


Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály

Budapest, 2014. április 17.

    Kiadó: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.