2014. június 25., szerda 17:02

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának közleménye
    Budapest, 2014. június 25., szerda (OS) - Közlemény a rendszerváltás után országgyűlési képviselőként vagy kormányzati funkcióban tevékenykedő egykori kommunista állambiztonsági tisztek névsorának nyilvánosságra hozataláról

    
A Nemzeti Emlékezet Bizottsága az 1990 után országgyűlési képviselőként vagy kormányzati funkcióban tevékenykedő egykori állambiztonsági tisztek névsorának nyilvánosságra hozatalával kapcsolatosan, a Bizottságot érintő nyilvános megkereséssel összefüggésben, az alábbi közleményt teszi közzé:

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának feladata a teljes pártállami működés rendszerszerű kutatása. Az állambiztonsági múlt feltárása ezen tevékenység fontos, de nem kizárólagos része.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága törvényi felhatalmazás alapján, tudományos szakmai elvek szerint végzi a munkáját, amelynek során napi politikai szempontokat, elvárásokat nem érvényesíthet. Olyan célzott lista összeállítása, amely az 1990 utáni politikai tevékenységük alapján válogatna az egykori állambiztonság tisztek névsorából, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának nem feladata. A vonatkozó törvény szerint a Nemzeti Emlékezet Bizottsága az 1944. december 21. és az 1990. május 2. közötti időszakot vizsgálja.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága a nem minősített iratok teljes kutathatósága mellett áll. Azonban bármilyen lista, adatsor önmagában történő közzététele - a kommunista diktatúra működési mechanizmusainak bemutatása és a hatalombirtokosok, haszonélvezők megnevezése, tevékenységük bemutatása nélkül - nem segíti a múlt megismerését.

Budapest, 2014. június 25.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága képviseletében

Földváryné Kiss Réka
elnök

------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.