2014. július 14., hétfő 10:35

A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2014. július 14., hétfő (OS) - A közpénzeket felhasználó civil szervezetek nem térhetnek ki az állami ellenőrzés alól, mert ez hitelességük feltétele.  Az állami ellenőrzés nem csak lehetséges, hanem kötelező is.

    A norvég állam költségvetéséből az általa kiválasztott Ökotárs Alapítványhoz érkező civil támogatások közpénznek minősülnek. Minkét állam érdeke a felhasználás kölcsönös ellenőrzése, mert a pénzeket csak közösen elfogadott célokra, a magyar pénzügyi és számviteli szabályozás keretei között lehet felhasználni.
A két állam egymás pártpolitikai viszonyaiba közvetve sem avatkozhat be.
Így a Norvég Civil Alapot működtető Ökotárs Alapítvány és nyertes pályázói nem vonhatják ki magukat a magyar civil törvény hatálya alól. E törvény szigorú szabályok alapján előírja a civil szervezetek működésének feltételeit, a pályázatok elbírásának rendjét, a nyertes pályázatok elszámoltatásának módozatait.
Az Ökotárs Alapítvány több pályázó szervezetnek nyújtott 20-40 millió forint közötti támogatást. Ezek a szervezetek az ellenzéki pártokhoz kötődésüket azzal igazolták, hogy a támogatással elnyert pénzekből folyamatosan támadták a regnáló kormányt, és a polgárság többségi támogatását bíró civil közösségeket, kiemelten a CÖF-CÖKA-t.
Ők az ellenzéki internetes médiumok működtetői, akik hamis állításaik alátámasztása érdekében oknyomozó újságírásra hivatkozva nem bejegyzett "defektív" irodákat működtetnek. Nem riadnak vissza hamis bizonyítékok közreadásától sem.
    Kiadó: Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.