2014. július 25., péntek 12:17

A Földművelésügyi Minisztérium közleménye
    Budapest, 2014. július 25., péntek (OS) - Hazánk teljes területéről exportálható sertéshús Japánba

    A japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium 2014. július 23-án bejelentette, hogy Magyarország teljes területéről ismét megindulhat a sertéshús exportja.

A japán hatóságok lezárták az eddig tilalom alatt álló négy megye – Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyék – vaddisznóban előfordult klasszikus sertéspestis-mentességével kapcsolatos, mindenre kiterjedő vizsgálatait. Ezek során megállapították, hogy az érintett megyék megfelelnek a japán állategészségügyi követelményeknek, és nincs akadálya az export megindulásának.

A siker a Tokiói Magyar Nagykövetség elengedhetetlen közreműködése mellett annak is köszönhető, hogy Dr. Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár – a mielőbbi megállapodás érdekében – 2014 márciusában látogatást tett Japánban, illetve az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) 2014. májusi éves  Közgyűlésén is kétoldalú tárgyalást folytatott.
A japán agárminisztérium kiemelte, hogy a különleges, rendkívül jó minőségű, magyar mangalicából származó sertéshúsra komoly piaci igény mutatkozik a szigetországban. Következő lépésként megkezdődhet a kiszállításhoz szükséges jelenlegi dokumentáció és állat-egészségügyi bizonyítvány módosítása.

    Kiadó: Földművelésügyi Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.