2014. július 30., szerda 18:42

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2014. július 30., szerda (OS) - A HITELES MOZGALOM KÖZLEMÉNYE Szükségesnek látjuk pontosítani Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke közleményét, mivel a bíróságokon kialakult helyzetet rendkívül súlyosnak tartjuk.

    
"A polgári perek átlagos időtartama körülbelül három hónap" - gyakran 1-2 évbe telik, mire a bíróságok megállapítják, hogy melyikük rendelkezik illetékességgel és hatáskörrel. Több devizahiteles perről tudunk mely 3 év alatt sem jutott el az elsőfokú határozatig.

"A devizahiteles ügyekben rendszeresen előfordult, hogy többféle, eltérő, akár egymást kizáró érvelést kapcsoltak a követeléshez, hátha valamelyik megtetszik a bírónak". Mi problémának látjuk, hogy a bíróságok indokolatlanul be sem fogadták a kereseteket; hogy a mai napig nem tudja sok eljáró bíró, hogy mi a különbség az árfolyamváltozás és az árfolyamrés között; valamint több bíró is úgy ítéli meg, hogy attól fogyasztói egy kölcsönszerződés, hogy az adós fogyasztási cikket vásárol.

Elfogadhatatlan, hogy érvényesen létre sem jött kölcsönszerződéseket a szerződés farigcsálásával, utólagos szerződési pontok beírásával, a fogyasztói akarat ellenében, az uniós joggal ellentétesen tesznek érvényessé bíróságok. Ez banki érdek, ez bankmentés.

Elkeserítő az adósok által indított devizahiteles perek felfüggesztése.

Abban egyetértünk, hogy problémák vannak a jogszabályokkal; a bírósági határozatok terjengősek és nehezen értelmezhetőek és fontos tartjuk a továbbképzést is, főleg ha most nem a Bankszövetség fog majd oktatni.

    Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.