2014. augusztus 1., péntek 08:33

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2014. augusztus 1., péntek (OS) - Az anyatejes táplálás támogatása pártok felett álló ügy!

    A Szoptatás Világhete alkalmából az LMP idén is kiáll a csecsemők táplálásához kapcsolódó tb-támogatások megváltoztatásáért. A koraszülötteket, sérült, vagy fejlődési rendellenességgel világra jött csecsemőket nevelő családok havonta súlyos tízezreket költenek arra, hogy anyatejjel táplálhassák kisbabájukat. A kormány tavaly nemet mondott a tb-támogatások kiterjesztésére, ezért idén újra benyújtjuk a javaslatunkat.
A WHO ajánlása alapján a legideálisabb a baba számára a kizárólagos szoptatás, és csak az utolsó helyen van a tápszer, ennek ellenére a babák harmada kap kizárólag anyatejet élete első félévében. A nyugat-európai országok gyakorlatával ellentétben Magyarországon csak az anyatejátvétel és a tápszeres táplálás támogatott, a szoptatást segítő eszközök nem.

Az évi nyolcezer koraszülött és fejlődési rendellenességgel született gyerek saját anyatejjel való táplálásához ma semmilyen támogatást nem ad az állam. Az OEP évente több mint hárommilliárd forintot költ tápszertámogatásra, a szoptatási segédeszközök, mellszívók beszerzését, vagy bérlését viszont nem támogatja.

Az LMP szerint ahhoz, hogy a csecsemők legtermészetesebb és egyben legolcsóbb táplálási módja mindenki számára hozzáférhető legyen, az anyatejes táplálást segítő eszközök társadalombiztosítási támogatásba vonása szükséges. A kormány tavaly mondvacsinált okokkal szavazta le javaslatunkat: idén újra benyújtjuk.

Szél Bernadett
az LMP társelnöke

    Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.