2014. augusztus 2., szombat 08:16

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2014. augusztus 2., szombat (OS) -

    DK: megrendülten emlékezünk a roma holokauszt 70. évfordulóján

    Hetven évvel ezelőtt, 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóan több mint háromezer romát gyilkoltak meg bestiális kegyetlenséggel a nácik az auschwitzi haláltáborban. A magyarországi cigányságot a Horthy rendszer a harmincas évek közepétől kezdődően üldözte, zárt cigánytelepeket hozott létre. A nyilasok 1944 márciusát követően majd hetvenezer roma származású honfitársunkat deportálták a komáromi Csillagerődbe, majd onnan különböző haláltáborokba. Ma sem tudjuk pontosan közülük hányan pusztultak el embertelen körülmények között.

    A Demokratikus Koalíció megrendülten és fájdalommal emlékszik az ártatlan áldozatokra, a megkínzottakra, a meggyilkolt asszonyokra, gyermekekre, férfiakra. A roma holokauszt a magyar történelem tragédiája, mindannyiunk drámai történelmi felelőssége. Ennek a történelmi felelősségnek a tudatában a Demokratikus Koalíció mélyen elkötelezett a hazai cigányság egyenjogúsága mellett, a leghatározottabban elítéli a ma is meglévő cigányellenességet, a diszkriminációt és a rasszizmust. Roma honfitársaink a magyar nemzet részét alkotják, velük közösen kívánunk dolgozni az új, demokratikus, európai Magyarország felépítésén.

Niedermüller Péter
a DK alelnöke
    Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.