2014. augusztus 15., péntek 09:56

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2014. augusztus 15., péntek (OS) - A kormány teljes titokban, a legrosszabbkor szállíttatta el a sérült paksi fűtőelemeket - LMP magyarázatot követel

    Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar kormány úgy hajtotta végre a paksi fűtőelemek Oroszországba szállítását, hogy arról sem a közvéleményt, sem a Nemzetbiztonsági Bizottságot nem tájékoztatták. Az LMP írásbeli kérdést nyújt be, amelyben magyarázatot követel, továbbá kezdeményezi, hogy a bizottság következő ülésén vegyék napirendre az ügyet.

Sajtóhírek alapján megtörtént a sérült paksi fűtőelemek oroszországi kiszállítása. Minderről a kormány sem a közvéleményt, sem a Nemzetbiztonsági Bizottságot nem tájékoztatta, pedig utóbbira a Belügyminisztérium határozott ígértet tett. A kormány utolsó érdemi közlendője az volt, hogy folyik a transzfer előkészítése, illetve az alternatív szállítási útvonalak mérlegelése. Ehhez képest több mint egy évtizedes tétlenséget követően a legrosszabb pillanatban, titokban szabadultak meg a fűtőelemektől.

Az LMP szerint a kormány súlyos felelőtlenséget követett el: a sérült kazettákban lévő használt üzemanyag különösen veszélyes piszkos bombák potenciális alapanyaga, miközben Ukrajna keleti részén jelenleg háborús helyzet van.

A helyzet tisztázása érdekében az LMP írásbeli kérdést nyújt be a szállítás körülményeinek és költségeinek nyilvánosságra hozataláért, továbbá szorgalmazza, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság vegye napirendre a történteket.

Szél Bernadett
Az LMP társelnöke
a Nemzetbiztonsági bizottság tagja
    
    Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.