2014. augusztus 23., szombat 10:49

Az LMP parlamenti frakciója közleménye
    Budapest, 2014. augusztus 23., szombat (OS) - A kormány beismerte: 2018-ig nem lesz Ifjúsági Garanciaprogram Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kérdésünkre adott válaszában elárulta, hogy még hosszú ideig elfelejthetjük az ifjúsági garanciaprogramot: a rendszer csak 2018-ra lesz képes arra, hogy garantált segítséget nyújtson az iskola és a munka közt rekedt fiataloknak. Az LMP szerint nem lehet várni 2018-ig a garanciaprogram bevezetésével.

Miközben évről évre nő a kallódó fiatalok aránya, akik se nem dolgoznak, se nem tanulnak, a Kormány nem él azzal az uniós program által biztosított lehetőséggel, amely négy hónapon belül garantált segítséget nyújtana 175 ezer fiatalnak. Az ő számuk egyre csak nő: az elhibázott oktatáspolitika miatt egyre többen morzsolódnak le már a középiskolában, és egyre több érettségizett előtt zárulnak be a felsőoktatás kapui is.

A miniszter szerint a munkaügyi szervezet még nagyon messze áll attól, hogy minőségi munkaajánlatot, vagy képzési lehetőséget tudjon személyre szabottan felajánlani az erre rászoruló fiatalok számára. Bár a munkaügyi szolgálat fejlesztése uniós pénzből már 2012-ben megindult, még mindig csak a "helyzetfelmérésnél" tartanak.

Az LMP szerint nem lehet tovább várni a garanciaprogram bevezetésével. Hazai és az új uniós ciklus forrásainak felhasználásával minden fiatalnak garantált lehetőséget kell adni, hogy bekapcsolódhasson a programba. Ehhez azonnal meg kell kezdeni a munkaügyi rendszer átalakítását és az ifjúsági mentorhálózat kiépítését.

Szél Bernadett
társelnök