2014. augusztus 28., csütörtök 12:53

Az LMP parlamenti frakciója közleménye
    Budapest, 2014. augusztus 28., csütörtök (OS) - Ki a gazdája a magyar atomhulladéknak?

    Egyre átláthatatlanabb, hogy mi történik a paksi üzemzavar során megsérült fűtőelemekkel. Nemrég azokat az orosz-ukrán katonai konfliktus ellenére Oroszországba szállították, ám nem kizárt, hogy egy része hamarosan újra Magyarországon lesz, mivel egyre több információ utal arra, hogy a kiszállítás nem volt szabályos. Az LMP a helyzet tisztázása érdekében írásbeli kérdéssel fordult Seszták Miklóshoz.
Sajtóinformációk szerint az Európai Bizottság nem kapta meg a kiszállításra és a kinti feldolgozásra vonatkozó szerződéseket, ami ellentétes az Euratom Szerződés előírásaival, a Majak Nukleárishulladék-feldolgozó pedig nem rendelkezik a szükséges uniós minősítéssel, így ott a feldolgozás módja sem felelhet meg az EU-normáknak. Ilyen körülmények között a nukleáris hulladékra vonatkozó, a magyar államot terhelő felelősség végleges átadása nem lehetséges. Szél Bernadett azt kéri a minisztertől, nyilatkozzon róla, jelen állás szerint ki a tulajdonosa a Majakba szállított üzemanyag-kazettáknak és van-e kötelezettsége a magyar államnak a feldolgozási folyamat során keletkező hulladék visszafogadására. Ha ugyanis a hulladék tulajdonjoga átszállt Oroszországra, akkor ezzel a magyar állam megsértette az Euratom szerződést, ha nem, akkor vissza kell vennünk a feldolgozás során képződő hulladékmennyiséget. Az LMP szerint egy átláthatóan működő, demokratikus államban mindezt a kiszállítás előtt tisztázni kellett volna.

Szél Bernadett
az LMP társelnöke
    Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.