2014. szeptember 2., kedd 16:16

A Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációjának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2014. szeptember 2., kedd (OS) - Szanyi: Tényleges lépéseket az ifjúsági munkanélküliség csökkentése érdekében!

    Az Európai Bizottsághoz fordult Szanyi Tibor szocialista delegációvezető a fiatalokat sújtó munkanélküliség csökkentésével kapcsolatban. Az EP-képviselő az ifjúkori munkanélküliség csökkentése érdekében konkrét megoldási javaslatokat is tett.   Meggyőződése szerint az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezésre fordított összegek felhasználásának hatékony ellenőrzésével, az erre fordított keretösszeg növelésével és a jelenlegi 25 éves korhatár 30 évre történő emelésével valós eredményeket lehet elérni.

Nagy arányú eltérést tapasztalunk a munkanélküliségi ráta és a korösszetétel tekintetében a különböző tagországokban. Az Európai Unióban a munkanélküliségi ráta 10,3%, ami azonban sok szélsőséget takar. Így például a fiatalok esetében már átlag 23% munkanélküliség arányt mérhetünk, illetve ez egyes régiókban akár ennél jóval magasabb munkanélküliséget is takarnak ezek a számok. A hátrányos helyzetű térségek fiataljai ezzel párhuzamosan további problémákkal szembesülnek, például az elvándorlás, a vidék elnéptelenedése.

A Bizottság válaszában rámutatott, hogy a tagállamoknak ezt a kérdést prioritásként kell kezelniük, különösen abban az esetben, ha az Európai Tanács országspecifikus ajánlásai erre vonatkozó javaslatokat tartalmaznak. 2014-ben több tagállamhoz intézett ajánlás is szorgalmazza az alacsony végzettségű és hátrányos helyzetű személyek munkaerőpiaci részvételének növelését.

    Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.