OS Országos Sajtószolgálat
2021. február 25. csütörtök
Ismertető


2008. július 16., szerda 09:17

Civil szervezetek közös nyilatkozata a Meleg Méltóság Napi felvonuláson történtekről
    Budapest, 2008. július 16., szerda (OS) - Civil szervezetek közös nyilatkozatban kérik a Kormányt, hogy többek között a Btk. módosításával tegye lehetővé a  a hazai szélsőséges csoportok elleni hatékonyabb fellépés lehetőségét. A 2008. július 5. napján tartott Meleg Méltóság Napi felvonulást is szervezett, szélsőséges csoportok támadták meg.Az egyébként hatékonyan fellépő rendőrség a rendezvény végén kénytelen volt a Meleg Méltóság Napi felvonulás résztvevőit földalattin kimenekíteni a helyszínről. A békés rendezvényt megtámadó, szélsőséges csoportok nem a véleménynyilvánításhoz való jogukat gyakorolták a felvonulók és a rendőrség ellen alkalmazott erőszakkal, hanem köztörvényes bűncselekményeket követtek el.

    Az idei események nyilvánvalóvá tették, hogy a szélsőséges csoportok célzatos, előre megfontolt szándékú támadásaitól nemcsak a magyarországi roma közösségnek, hanem más, kisebbségi csoportoknak is alappal kell tartaniuk, és a meglévő jogszabályok nem jelentenek kellő visszatartó erőt az erőszakkal szemben.

Kérjük a Kormányt, hogy a Btk. 174/B. §-ában szabályozott,  Nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport tagja elleni erőszak   bűncselekmény tényállásának módosítását kezdeményezze úgy, hogy az - az Alkotmány rendelkezéseivel összhangban - kiterjedjen azokra a bántalmazásokra és cselekményekre is, amelyek valaki vélt vagy valós szexuális orientációja, nemi identitása vagy valamely egyéb társadalmi csoporthoz való tartozása miatt követnek el.

Az ilyen módon megalkotott  Gyűlölet-bűncselekmény   törvényi tényállása - annak büntetési tétele miatt - kellő védelmet jelenthetne az aljas indokból elkövetett támadásokkal szemben.

Felhívjuk a parlamenti pártokat, hogy a politikai az alkotmányos alapjogok gyakorlását veszélyeztető erőszakos és fenyegető cselekményeket egyértelműen ítéljék el, és a politikai érdekeiket és ellentéteket félretéve kezdjenek érdemi konzultációt arról, hogyan lehet a jelen helyzeten változtatni.


Budapest, 2008. július 15.

Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI)
Háttér Társaság a Melegekért
Magyar Helsinki Bizottság
Patent Egyesület
Nyilvánosság Klub
Európai Roma Jogok Központja (ERRC)
Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány


    Kiadó: Másság Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.