2024. június 14., péntek 11:34

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének közleménye
    Budapest, 2024. június 14., péntek (OS) - Az adóbevallási formokat tilos a beküldés előtt 30 napon belül módosítani!

    Az elmúlt időszakban a NAV-nál tovább romlott az adóadminisztrációs háttérmunka.

Az iparűzési adóról szóló 23HIPAK és 2329-es társasági adóbevallási nyomtatvány szoftverén úgy módosítottak, hogy a bevallás határidejéig már nem járt le a 30 nap. Ezzel a NAV jogszabályt sértett (465/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet 27. § (1)), ugyanis a verzióváltást nem friss jogszabályváltozás okozta!

Az az adózó, ahol a 2329-es bevallás május 31-i határidejét elmulasztották, akkor egy 2024.06.07-ig történő pótlás esetén eredményesen hivatkozhatnak egy igazolási kérelemben arra, hogy a NAV jogszabályt sértett, azért a késedelmük nem önhibából eredt. Ezt az érvelést egyébként a NAV telefonos ügyfélszolgálata is elfogadta. Ez a dátum a 23HIPA esetében 2024.06.22.

Mindez akkor lehet fontos, ha például az adózó nem kívánja elveszíteni a köztartozásmentes státuszát, hiszen ahhoz a május 31-én esedékessé vált adóbevallásait be kellett küldenie, vagy nyilatkozott a sávos iparűzési adóról. Egyébként az ilyen rövid késedelem miatt a nincs helye bírság kiszabásának, hiszen az adóhatóságnak előbb felhívást kell közölnie, amiben újabb határidőt kell szabnia.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete folyamatosan figyeli az adóhatóságnál zajló háttérfolyamatokat és tájékoztatást ad a nyilvánosság számára a hivatali jogszabálysértésekről.

Ruszin Zsolt
MKOE alelnök
    
     Kiadó: Magyar Könyvelők Országos Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.