2024. október 2., szerda 11:56

A Felelős Gasztrohős Alapítvány közleménye (2. rész)
    Budapest, 2024. október 2., szerda (OS) -  A Felelős Gasztrohős Alapítvány és a WWF Magyarország közös kampányban hívja fel a figyelmet a biológiai sokféleség és az élelmiszer-termelés kapcsolatának fontosságára

        „Az elmúlt években étkezésünk egyhangúvá vált, csupán 15 növényfaj adja a világ kalóriabevitelének 90%-át. Bár Földünkön 6000-7000 ehető növényfaj él, ebből leginkább 30 növényfajt használunk, ha belegondolunk, a boltokban 1-2 fajta almánál, paradicsomnál, 1-2 fajta búzalisztnél többet ritkán találunk, pedig mind a bolygónak, mind a mi egészségünknek jót tenne, ha minél sokszínűbben étkeznénk” – mondta el Kiss-Szabó Eszter,a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője.
    
     „A természet egy rendszer, amiben a mezőgazdaság és a biodiverzitás egymásra van utalva. A biológiai sokféleség ugyanis egy olyan természeti erőforrás, ami más erőforrások megújulásához járul hozzá, ennek köszönhetjük többek között a tiszta vizet, a talajok megújulását vagy a beporzást. Mindezeket az ökoszisztéma által nyújtott szolgáltatásokat a mezőgazdaság is használja, a termelés módja pedig nagyban befolyásolja az élővilág állapotát – mondta Dedák Dalma, a WWF Magyarország környezetpolitikai szakértője. – A gazdák nem a táj ellenségei, hanem pusztán annak alakítói, akik megfelelő támogatás mellett a jövő zöld bajnokai is lehetnek. Segíteni kell tehát a gazdálkodókat abban, hogy olyan gyakorlatokat alkalmazzanak, ami a természetnek is jó, és nem mellesleg egészséges élelmiszereket is eredményez számunkra” – tette hozzá a szakértő.
    
     Kiadó: Felelős Gasztrohős Alapítvány
    
     -------------------------------------------------------------------
    
     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.