2024. október 15., kedd 11:42

A Belügyminisztérium közleménye
    Budapest, 2024. október 15., kedd (OS) -  Szerb-magyar találkozó

        Szerbia belügyminiszterének meghívására 2024. október 14-én Horgosra látogatott a magyar belügyminiszter. A miniszterek áttekintették a két ország migrációs kihívásait és a határforgalom-ellenőrzés gyorsításának lehetőségeit.
     A miniszterek megállapították, hogy a két ország rendészeti szerveinek szoros együttműködése jelentősen csökkentette a magyar-szerb határszakaszon az illegális határátlépések számát. Egyetértettek abban, hogy az illegális migrációval kapcsolatos fellépést a jövőben is fenn kell tartani.
     A kétoldalú találkozón több megoldási javaslat is született a határforgalom-ellenőrzés gyorsítására. A tárcavezetők áttekintették a határátkelőhelyek nyitva tartási idejének meghosszabbítására és az infrastrukturális fejlesztések végrehajtására - különösen a két ország közötti teherforgalom elősegítésére - vonatkozó intézkedéseket. Kiemelték, hogy a szerb-magyar közlekedési folyosónak a gazdasági érdekekre tekintettel a jövőben is fenn kell maradnia.
     A miniszterek megállapodtak abban, hogy a közeljövőben bevezetésre kerülő Európai Határregisztrációs Rendszer (EES), valamint az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) indulásával kapcsolatban törekedni fognak a hatékony kommunikációra annak érdekében, hogy az utazóközönség felkészülten várhassa a rendszerek indulását, ezzel is mérsékelve a határátlépés idejét.
    
     Kiadó: Belügyminisztérium
    
     -------------------------------------------------------------------
    
     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.