2024. október 28., hétfő 15:24 |
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye (1. rész) |
|
Budapest, 2024. október 28., hétfő (OS) - Éljük meg maradéktalanul az őszi szünetet! Az egész hétre szóló nagybevásárlás, a mindenszentekkel összekötött rokonlátogatás és a svédasztalos szállodai vendéglátás is az élelmiszerpazarlás megelőzése ellen „dolgozhat” az idei őszi szünetben. Némi odafigyeléssel azonban megelőzhető, hogy akár alapanyagok, akár készételek feleslegesen a kukába kerüljenek. Aki pedig szeretne a mindennapokban is tudatosabbá válni, az még csatlakozhat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszerhulladék felméréséhez, így megtudhatja, hol is áll saját háztartása a pazarlási skálán. |
A magyar háztartásokban az elkerülhető élelmiszerhulladék csaknem
felét – 46%, ami 11,79 kg/fő/év – a készételek teszik ki. Nem
meglepő módon még több étel kerül a kukába a hétköznapi rendtől
eltérő időszakokban, például, amikor a szokottnál többször étkezünk
otthon, vendégeket fogadunk, vagy épp korlátlan svédasztalos
étkezést nyújtó szállodában pihenünk. Az idei, mindenszentek napját
is érintő őszi szünetben valószínűleg mindhárom eset bőven előfordul
majd. Némi odafigyeléssel és a Nébih Maradék nélkül programjának
tanácsaival azonban megelőzhető, hogy növekedjen az
élelmiszerpazarlók tábora.
Az egész heti családi menü összeállításakor érdemes figyelembe
venni, hogy egy-egy családtag mikor tartózkodik otthon. Az adagok
megtervezése mellett a hűtő és a kamramustra se maradjon el, továbbá
részesítsük előnyben a közeli lejáratú termékeket.
Kiadó: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
-------------------------------------------------------------------
Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait
minden esetben OS jelzéssel használják fel.
Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be
beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben
jelzett közlő a felelős.
|
|
|
|
|
|
|
Forrás: OS Országos Sajtószolgálat
MTI © Minden jog fenntartva.
|