2024. október 28., hétfő 15:25 |
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye (2. rész) |
|
Budapest, 2024. október 28., hétfő (OS) - Éljük meg maradéktalanul az őszi szünetet! Az egész hétre szóló nagybevásárlás, a mindenszentekkel összekötött rokonlátogatás és a svédasztalos szállodai vendéglátás is az élelmiszerpazarlás megelőzése ellen „dolgozhat” az idei őszi szünetben. Némi odafigyeléssel azonban megelőzhető, hogy akár alapanyagok, akár készételek feleslegesen a kukába kerüljenek. Aki pedig szeretne a mindennapokban is tudatosabbá válni, az még csatlakozhat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszerhulladék felméréséhez, így megtudhatja, hol is áll saját háztartása a pazarlási skálán. |
Ezzel nemcsak a pazarlást csökkenthetjük, hanem pénzt is
spórolhatunk: egy 4 fős család évente átlagosan mintegy 160 ezer
forintot dob ki feleslegesen a kukába élelmiszer formájában.
Az őszi szünet alatt élénk belföldi turizmus is várható. Sok
szálloda kínál svédasztalos étkezést, amikor azonban könnyen
túlszedhetjük tányérunkat. Fontos észben tartani, hogy a gyomrunk
szabadság alatt sem nő a kétszeresére. Érdemes egyszerre kevesebbet
és többször szedni, így elkerülhetjük a tányérmaradékot. A kitálalt
ételt ugyanis élelmiszerbiztonsági okokból nem lehet újra
felhasználni, így a maradék végül a kukába kerül. Jó gyakorlat lehet
az is, ha először csak kóstolóadagot szedünk mindenből, és végül
abból eszünk többet, ami a legjobban ízlett.
Mindenszentekkor sokan nem csak elhunyt szeretteiket látogatják
meg, de távol élő rokonaikat is felkeresik.
Kiadó: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
-------------------------------------------------------------------
Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait
minden esetben OS jelzéssel használják fel.
Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be
beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben
jelzett közlő a felelős.
|
|
|
|
|
|
|
Forrás: OS Országos Sajtószolgálat
MTI © Minden jog fenntartva.
|