2016. június 15., szerda 09:43

A Parlagfűpollen No Egyesület közleménye
    Budapest, 2016. június 15., szerda (OS) - Az akác után a parlagfüvet is megvédték? A Földművelésügyi Minisztérium által delegált titkos magyar EB-küldött sikerként ünnepelte, hogy törölték a parlagfüvet az EU-ban visszaszorítandó, egészségre és környezetre ártalmas fajok listájáról:

Az ügy kínosságát jelzi, hogy a nagy felháborodást kiváltó kijelentést utólag eltüntették a Környezetügyért Felelős Helyettes Államtitkárság honlapjáról.

A parlagfű az ezzel foglalkozó IAS-albizottság előkészítö anyagaiban még főszerepet játszott, és a kockázati elemzés is világosan rámutatott a faj által okozott veszélyekre. A közös fellépés megakadályozása nonszensz, ezért az FFB Allergia-Parlagfü Kerekasztalának az allergiások érdekeit védő tagjai levelet írtak az Európai Bizottság és az Európai Parlament illetékeseinek, melyben kérik a parlagfűnek, mint az európai  állampolgárok egészségére legveszélyesebb inváziós gyomnövénynek listára való visszavételét.

Komoly aggályra ad okot, hogy a lakosság érdekeit szolgáló levelet nem írták alá a Kerekasztal Fideszes és MSZP-s társelnökei, a kormányzati szervek képviselői és a Parlagfűmentes Magyarország Egyesület elnöke, akiknek kötelessége lenne a 2 millió magyar allergiás érdekét képviselni.

Elképzelhetetlen, hogy a kormányzat érdeke más, mint a nemzeté, ezért kérjük a kormányt, hogy az esetet vizsgálják ki, arról tájékoztassanak és haladéktalanul kérjék az EU illetékeseitől, hogy a parlagfű kerüljön vissza a listára.

Kiadó: Parlagfűpollen No Egyesület