OS Országos Sajtószolgálat
2024. július 27. szombat
Ismertető


2016. május 10., kedd 11:48

A Parlagfűpollen No Egyesület közleménye
    Budapest, 2016. május 10., kedd (OS) - Kudarcba fulladt az inváziós fajok elleni közös európai fellépés.

    Az EU invazív idegenhonos fajokkal foglalkozó IAS albizottsága a visszaszorítandó, egészségre és környezetre ártalmas fajok listájáról törölte a parlagfüvet.

Az ülésen az FM delegáltja is részt vett, aki a magyar természetvédelem hivatalos honlapján így nyilatkozott: "Mivel minden jelentősebb hazai konfliktust jelentő növényfaj jelölését sikeresen megakadályoztuk (nem szerepelt még vita alapként sem a fehér akác jelölése, míg a szintén széles körben elterjedt és hazai szinten megfelelően szabályozott kezelésű parlagfű a vita során kihullott), Magyarország támogatni tudta a jegyzék elfogadását."

Ennek pl. az a következménye, hogy a hazánkkal szomszédos államokban, ahol nincs parlagfű elleni védekezés és törvényi szabályozás, korlátlanul jöhet a pollenszennyezés.

A döntést befolyásoló gazdasági érdekcsoportok nemcsak az egészségre veszélyes parlagfüvet vétóztatták meg, hanem szinte valamennyi Közép-Európában ökológiai kárt okozó fajt (így a Magyarországon rendkívül agresszíven viselkedő aranyvesszőt, selyemkórót, japánkeserűfüvet, gyalogakácot, bálványfát, ezüstfát) is.

Egyesületünk felkérte az Allergia-Parlagfű Kerekasztalt, hogy fogalmazzon meg egy levelet az EU albizottság elnöke számára, amelyben kéri a parlagfűnek, mint az EU-polgárok egészségét kiemelten veszélyeztető, idegenhonos fajnak a listára való felvételét és hogy közérdekű levélben kérje ki az FM-től az ezügyben képviselt álláspontját.

     Kiadó: Parlagfűpollen No Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.