OS Országos Sajtószolgálat
2024. október 22. kedd
Ismertető


2024. június 14., péntek 11:34

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének közleménye
    Budapest, 2024. június 14., péntek (OS) - Az adóbevallási formokat tilos a beküldés előtt 30 napon belül módosítani!

    Az elmúlt időszakban a NAV-nál tovább romlott az adóadminisztrációs háttérmunka.

Az iparűzési adóról szóló 23HIPAK és 2329-es társasági adóbevallási nyomtatvány szoftverén úgy módosítottak, hogy a bevallás határidejéig már nem járt le a 30 nap. Ezzel a NAV jogszabályt sértett (465/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet 27. § (1)), ugyanis a verzióváltást nem friss jogszabályváltozás okozta!

Az az adózó, ahol a 2329-es bevallás május 31-i határidejét elmulasztották, akkor egy 2024.06.07-ig történő pótlás esetén eredményesen hivatkozhatnak egy igazolási kérelemben arra, hogy a NAV jogszabályt sértett, azért a késedelmük nem önhibából eredt. Ezt az érvelést egyébként a NAV telefonos ügyfélszolgálata is elfogadta. Ez a dátum a 23HIPA esetében 2024.06.22.

Mindez akkor lehet fontos, ha például az adózó nem kívánja elveszíteni a köztartozásmentes státuszát, hiszen ahhoz a május 31-én esedékessé vált adóbevallásait be kellett küldenie, vagy nyilatkozott a sávos iparűzési adóról. Egyébként az ilyen rövid késedelem miatt a nincs helye bírság kiszabásának, hiszen az adóhatóságnak előbb felhívást kell közölnie, amiben újabb határidőt kell szabnia.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete folyamatosan figyeli az adóhatóságnál zajló háttérfolyamatokat és tájékoztatást ad a nyilvánosság számára a hivatali jogszabálysértésekről.

Ruszin Zsolt
MKOE alelnök
    
     Kiadó: Magyar Könyvelők Országos Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


 
Tájékoztatjuk Kedves Olvasóinkat, hogy a Nemzeti Közleménytár valamennyi közleményét a megújult mti.hu oldalon találják. 2024. december 31-ig – a megújult felület mellett – még erről az oldalról is elérhetőek az OS közlemények.



Az Országos Sajtószolgálatról

Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.