OS Országos Sajtószolgálat
2024. július 13. szombat
Ismertető


2009. június 22., hétfő 15:34

Ingatlanszakember - barát, vagy ellenség - Miért nincs becsülete a szakmának
    Budapest, 2009. június 22., hétfő (OS) - Történjen meg a korrekt és egyértelmű változás az Ingatlanszakma területén! Az ingatlanközvetítők szervezetei az ingatlanadó/vagyonadó kapcsán a hazai rövid szakmai múltban először egyöntetűen foglaltak állást a teljes rendszer megreformálása mellett.

    Az Ingatlanosok Magyarországi Egyesülete és a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete a
•   szakmai szabályozók egyértelműsége
•   a piaci résztvevők meghatározásának rögzítése
•   a munkához szükséges információk, adatok minden szakember számára a versenyegyenlőség miatt egyenlően és a munkához használható módon való biztosítása
•   a földhivatali nyilvántartás megreformálása, ingatlankateszter létrehozása

miatt a rendelet-és törvényalkotásban vegyék figyelembe az eddig teljesen figyelmen kívül hagyott szakmai szervezetek javaslatait.

Az ingatlanközvetítőkről olyan kép alakult ki, amiben ez tükröződik: kérés nélkül befurakodnak az eladó és vevő közé, hatalmas pénzeket tesznek zsebre, gátlástalanok és pár forintért bárkit becsapnak, beleértve ebbe a saját kollégáikat is.

Az ingatlanértékbecslőkről a hatalmas ingatlan-eladási panamák, a főváros különböző kerületeiben lejátszódó, a 20-as évek Chicagoját idéző, (az utcaseprőtől a polgármesterig belekeveredett) megvesztegetések kulcsfigurájaként szereplő nyakkendős figura ugrik be, aki  kérésre  bármilyen számot hajlandó beírni az értéktanúsítványba.

Miért alakult ki ez a kép?
Azért, mert az egész rendszert szabályozatlan, illetve össze-vissza szabályozott.

Az ingatlanközvetítőknek nem kötelező a bejelentett iroda, nem kell az elérhetőségét feltüntetni, nincs kötelező gyakorlati idő, csinálja boldog – boldogtalan
Ha egy képzett ingatlanközvetítő be van jelentve egy cégben, elvileg korlátlan számú irodát működtethet az országban, mivel a többi irodában (ahol éppen nincs jelen a szakképzett kolléga) a jól hangzó ingatlanreferens-nek titulált munkatárs nyilatkozik, mint ingatlanközvetítő.
Azok az értékbecslők, akiknek nincsenek kapcsolataik, az alapadatokat (összehasonlító adatok) nem kapják meg (bár jelenleg is van némi gyenge lehetőség az illetékhivatali adatokból kérni, de lassú, hiányos, és használhatatlan)
A személyiségjogok végtelenül védett módjai miatt, erre való hivatkozással nem lehet korrekt és megfelelő számú adathoz hozzájutni. Így fordulhatnak elő a legnagyobb eltérések az értékelés terén, amelyek a régóta kért nyilvános adatok megtekintésével egyszerűen megszüntethetők lennének.
Jogosultságok:
Sajnos, még az ingatlanértékbecslők többsége sincs tisztában azzal, hogy ki és milyen értékbecslést végezhet. Természetesen azért, mert van olyan rendelet, ami az értékelőkre vonatkozóan havonta változott .
Ezek az anomáliák a szabályozatlanság hiánya miatt melegágyai lehetnek a korrupciónak, az ingatlanmaffia terjedésének és a közvélemény szemében a szakemberek
ellehetetlenítésének.

IME:
Karlik Imre elnök,                  
ip@ingpre.hu
MIÉSZ:
Békési Béla elnök,
info@miesz.hu

    Kiadó: Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.