OS Országos Sajtószolgálat
2024. július 13. szombat
Ismertető


2009. július 17., péntek 11:32

Romokban az Ingatlanszakma, tódozott-fódozott” közigazgatás, ellenőrizhetetlen ingatlanszakemberek
    Budapest, 2009. július 17., péntek (OS) - Megszűnt a PSZÁF lista. Romokban az Ingatlanszakma –  sorsüldözött ingatlanközvetítők tódozott-fódozott  közigazgatás, ellenőrizhetetlen ingatlanszakemberek

    Hogyan akarja a kormány az ingatlanadót bevezetni, amikor még az értéket meghatározó szakemberek státusza is teljességgel kaotikus
Látszik, amikor egy íróasztalnál egy (vagy több) megkövesedett bürokrata és egy  (akár még jószándékúnak is mondhatnánk – de nem mondjuk, mert nem az) lobby mivé zülleszti a még felcseperedni sem képes ingatlanszakmát
Havonta változó jogszabályok, minisztériumtól minisztériumig csapódó, lepasszolt felelősségek,  illetéktelenül  intézkedő átláthatatlan bürokrácia  teljes káosz és bizonytalanság. Hihetetlen pénzekbe kerülő újabb és újabb tanfolyamok, képzések, megalázó banki elvárások, packázások a tisztességes értékelőkkel.
Egy-egy jogszabályra egyesületek alakultak, nagy energiát és anyagi ráfordítást befektetve. Látszik, hogy a havonta változó központi akarat tönkreteszi a legjobb kezdeményezéseket.
Ez komoly kritika a szervezetek érdekérvényesítési lehetőségeiről is. Sokan mondták, visszafogtak:  ne heveskedjünk, nem kell a radikalizmus. Ki kellett volna vonulni, összefogva. Ehelyett a szervezetek mindent megpróbáltak, hogy európai módon tárgyalásokkal találjanak megoldást.
A PSZÁF lista már a megjelenésekor hatalmas viharokat kavart, tele volt igazságtalanságokkal, valahogy olyan érzése volt az embernek, mintha egy adott lobbyra lenne rászabva.
Foltozgatták szorgalmasan, havonta, Veres pénzügyminiszter izzadt, és végül megszűnik. Mármint a lista.
Arra nem gondoltak, hogy az a kisember, aki életéből több, mint egy évtizedet áldozott erre a munkára, azzal most mi lesz, nyugdíj előtt, felépítve a pályáját, menjen ügynöknek valamelyik multihoz? Mennyire méltatlan is ez
Viszont rendkívül érzékenyek arra az illetékesek, hogy az úniós állampolgárok nem tudják teljesíteni a névjegyzékben lévő feltételeket, így egy tollvonással, egyeztetés nélkül megszűnik az egész lista.
Az ingatlanközvetítők tehetetlenek azzal a rengeteg kontárral szemben, akik illegálisan űzik az ipart, pedig anno még a prostituáltak is csak bárcával dolgozhattak  Persze, az APEH csak azokat a vállalkozókat tudja megnyúzni, akik hivatalosan űzik az ipart, -  a kontárok meg köszönik, jól vannak . Az  értékbecslők ki voltak és ki vannak szolgáltatva a bankok kénye-kedvének, így a függetlenségük   több, mint megkérdőjelezhető.
Nincs előzetes egyeztetés, nem kérik és nem is fogadják el a gyakorlat alapján kialakult véleményt – a sorsunkról döntő bürokraták, pedig nem pénzkérdés
Saját magunk kialakítjuk a jól működő rendszereket, részben már ki is alakultak ezek, hisz nem pénz kérdése, hanem csak jószándéké, -ami a legteljesebb mértékben hiányzik a hatalom részéről.A szakmai szervezetek felkészültek és remekül kiegészítik egymást az ingatlanszakma egy-egy szegmensén.  Remélhetően épp ez a sok anomália még erősebbé teheti a szolidaritást és ha megvan a jószándék, megvan a megoldás.
    Kiadó: Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.