OS Országos Sajtószolgálat
2022. január 25. kedd
Ismertető


2010. április 20., kedd 07:50

Egyszer volt, Ujbudán Optimista Klub - Budapesti Optimista Klub - www.optimistaklub.hu - 12 éve végzi mosolyfakasztó, pozitív gondolkodásra ösztönző non-profit tevékenységét, kezdetben, Zuglóban, majd Hűvösvölgyben, immár négy éve Ujbudán.
    Budapest, 2010. április 20., kedd (OS) - Jöttünk, láttuk és sokat tanultunk. Négy éve jött Ujbudára a Budapesti Optimista Klub, és láttuk, sok üres önkormányzati irodahelyiség parlagon hever, ezért szerettük volna, ha non-profit tevékenységeinket tovább végezhetnénk, mivel eladják a helyünket. A közel 10 hónapos huzavona eredménye, hogy nem lesz Ujbudán sem kutyavásár, sem Optimista Klub, mivel az önkormányzat nem kívánja a törvényben előírt feladatát ellátni - "támogatja a lakosság önszerveződő közösségeinek tevékenységét". De akkor hogyan tovább? 12 éve végzett non-profit tevékenységeink gyakorlása veszélyben? Soha ne add fel, hisz van másik!

    Az elmúlt években egy "kölcsönbe kapott" irodában tevékenykedetünk, mely most veszélybe került, mivel az ingatlant, a tulajdonos eladja. Az elmúlt évben 250 budapesti kerületi képviselőnek küldtük el levelünket, hogy segítsenek. Nem pénzt csak egy helyiséget kértünk, hogy abban a kerület polgárai mellett a több mint 12.000 optimista tagunknak is kulturált körülményt biztosítva végezzük tevékenységeinket.

Miért képviselőktől kértünk segítséget? Önkormányzati törvény - 1990 évi LXV tv. 8 § (5) bekezdése kimondja "A települési önkormányzat a feladatai körében támogatja a lakosság önszerveződő közösségeinek tevékenységét, együttműködik e közösségekkel", valamint önkormányzati feladat az "egészséges életmód közösségi feltételeinek elősegítése".

Két képviselő vette a fáradságot, és leült velünk beszélgetni. Ujbudán több sikeres rendezvény résztvevőjeként (Föld Napja, Zöld Szüret, egyéb), azt a tájékoztatást kaptuk, lesz hely. Lett! Nem kevés pénzért, kibérelhettünk egy önkormányzati tulajdonú - dohos, vizes, galambürülékes helyiséget, amely csak raktárnak használható.

Ha nincs rend kívül, hogyan legyen béke belül?

Optimisták vagyunk, és megtudtuk, ha kibéreljük, akkor megvehetjük, hiszen így nem leszünk kiszolgáltatva az emelkedő bérletdíjaknak, valamint a helyiség felújítására, a vizesedés okának megszűntetésére fordítandó 10 millió forintunk se veszik el. Beadtuk a kérvényt. A válaszra 5 hónapot kellett várni, és megtudtuk, közel 2 millió forinttal többért vehetjük meg a helyiséget, mint amennyit az ér.

Tudjuk, hogy védeni kell az állami vagyont, de ennyire? És attól a non-profit szervezettől, aki eddig is és ezután is csak adni akar, és ezért nem kér pénzt.

Optimisták vagyunk, és tudjuk, nem Ujbuda lesz az optimizmus fellegvára, de akkor hogyan tovább? Bízom benne, hogy ennek eldöntésére nem kell hónapokat várni, hiszen Budafok Önkormányzatának döntésére várunk.  Engedje meg, hogy figyelmébe ajánljam Optimista Klubunk 1. pontját – SOHA NE ADD FEL!

Rózsahegyi Márk
mark@optimistaklub.hu
www.optimistaklub.hu


    Kiadó: Egy Optimista Magyarországért Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.