OS Országos Sajtószolgálat
2024. július 13. szombat
Ismertető


2010. július 20., kedd 14:16

A Professzorok Batthyány Köre a hiteltárgyalások megszakadásáról
    Budapest, 2010. július 20., kedd (OS) - Megdöbbenéssel értesültünk róla, hogy az IMF és az EU tárgyaló delegációja a hét végén megszakította Magyarországgal a hitelmegállapodás-felülvizsgálati tárgyalásokat. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi pénzügyi intézmények magatartása elfogadhatatlan, mert durván sérti a nemzeti érdekünket és szuverenitásunkat. A Professzorok Batthyány Köre a leghatározottabban helyesli a kormány kemény fellépését a nemzeti érdek védelmében.

    Megdöbbenéssel értesültünk róla, hogy az IMF és az EU tárgyaló
delegációja a hét végén megszakította Magyarországgal a
hitelmegállapodás-felülvizsgálati tárgyalásokat. Annak ellenére tette ezt, hogy a magyar tárgyaló fél egyértelműen elkötelezte magát az idei 3,8%-os és a jövő évi 3%-os hiánycél megtartása mellett. A valutaalap és az unió küldöttsége azért függesztette fel a tárgyalásokat, mert a magyar fél nem fogadta el az általuk javasolt újabb kemény megszorítócsomagot, hanem ehelyett a bankoktól és az egyéb pénzintézetektől kívánja behajtani a büdzséből hiányzó összegeket.

Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi pénzügyi intézmények magatartása
elfogadhatatlan, mert durván sérti a nemzeti érdekünket és
szuverenitásunkat. A Professzorok Batthyány Köre a leghatározottabban helyesli a kormány kemény fellépését a nemzeti érdek védelmében, és bátorítja, hogy tartson ki. Ugyanakkor a Kör felháborodását fejezi ki, hogy némely politikai erők nyíltan az ellenérdekű fél mellé állnak.

Az IMF szakértői ismét a lakossági megszorításokat javasolják az
egyensúly megteremtése érdekében, azt a politikát, amelyről az elmúlt negyven esztendőben már számtalanszor bebizonyosodott, hogy
eredménytelen, mert hanyatlást idéz elő, ami újabb megszorítást kíván. A kétharmados többséggel megválasztott kormány előtt most itt a történelmi lehetőség, hogy megtörje a negyvenéves ördögi kört, éljen azzal a jogával, hogy az egyensúlyteremtés terheit a társadalmi igazságosság és a gazdasági fellendülés szempontjai szerint maga határozza meg, és vessen véget a magyar gazdaság sodródásának és alávetettségének.

2010. július 20-án,

a Professzorok Batthyány Körének elnöksége
    Kiadó: Professzorok Batthyány Köre

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.