2024. április 27. szombat

2014. október 24., péntek 05:04

A Magyar Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság (MAZSISZEM) közleménye
    Budapest, 2014. október 24., péntek (OS) - A Magyar-Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság MAZSISZEM "KÓSER FLASH MOB 56" címmel megemlékezést tartott az 1956-os zsidó hősök, áldozatok emlékére a Dohány utcai zsinagógánál!

A MAZSISZEM a székhelyéül választott Erzsébetvárosban, először az önkormányzat által az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott ünnepi megemlékezésen vett részt 2014. október 23-án 10 órakor a Rózsák terén. Közösen, Dávid-csillag formájú nemzeti színű virágkoszorút helyezett el a MAZSISZEM képviseletében Rosenfeld Dániel Imre elnök és Hanti Vilmos a MEASZ elnöke fejhajtással tisztelegve a zsidó és egyúttal a nem zsidó hősökre emlékezve.
Kora délután a MAZSISZEM által szervezett KÓSER FLASH MOB 56 elnevezésű megemlékezés Erzsébetvárosban a Dohány utcai zsinagóga Wesselényi utca felőli részén lett megtartva, ahol a Raoul Wallenberg-emlékparkban fellelhető az 1956-os emléktábla is.
Rosenfeld Dániel Imre az Emlékbizottság elnöke és egyben alapítója köszöntötte az emlékezőket, és felkérte Dr. Róbert Péter urat egyetemi docens történészt, hogy tartsa meg ünnepi beszédét. Majd a Himnusz eléneklése után hagyományunknak megfelelően Sófár fújással tisztelegtünk a zsidó hősök emléke előtt és ezt követte a hősökért, áldozatokért szóló Kél molé kezdetű ima, melyet Rosenfeld Dániel Imre kántor-jelölt először magyarul felolvasott, majd pedig héberül énekelt el a zsidó liturgiának megfelelően. Végezetül Szózat felcsendülése és a koszorúzás után a jelenlévők emlékköveket helyeztek el.

Kiadó: Magyar Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság (MAZSISZEM)