2024. április 26. péntek

2014. október 24., péntek 19:23

Az Egyházfórum Alapítvány közleménye
    Budapest, 2014. október 24., péntek (OS) - A "Bátorság az egyházért" 2014-as kitüntetettje Az Egyházfórum Alapítvány Kuratóriuma a "Fidentia pro ecclesia" Emlékérmet 2014-ben dr. Kis György plébánosnak ítélte oda posztumusz, születésének századik évfordulója és a hetvenedik holokauszt-emlékév alkalmából azért az egész papi működését meghatározó munkálkodásáért, amelyet a katolikus egyházban tapasztalt zsidógyűlölet föltárása és meghaladása érdekében végzett.

Kis György (1914-2005) Adonyban katolikus családban született, felmenői azonban zsidó származásúak voltak. Szerzetes szeretett volna lenni, ám kérését származása miatt elutasították. 1944-ben Schlachta Margittal részt vett a zsidók mentésében, 1951-ben "békegyűlési" magatartása miatt "a béke és a dolgozó nép ellenségé"-nek nyilvánították. 1956-ban gyógyszert és kötszert szállított a forradalom sebesültjeinek.
1978-ban Bakonyszentlászlóról az ausztriai Aurachba települt. Ott írta meg Megjelölve Krisztus keresztjével és Dávid csillagával című könyvét. Magyarországra 1987-ben térhetett vissza, újra Bakonyszentlászlón lett plébános, ahol a zsidó-keresztény párbeszéd elősegítésére két házat épített, de terve egyházi körökben nem talált kedvező fogadtatásra. Az egyik házat végül a Magyar Máltai Szeretetszolgálatra hagyta, a másik (Szent Edit Stein Ház) mind a mai napig lelkigyakorlatos házként szolgál.
Nyolcvanas éveiben írta meg Töprengéseim az egyházról című könyvét, amelyben az egyház nehézségeiről, saját aggodalmairól és bizonytalanságairól beszél.
    Kiadó: Egyházfórum Alapítvány