OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2014. október 24., péntek 19:23

Az Egyházfórum Alapítvány közleménye
    Budapest, 2014. október 24., péntek (OS) - A "Bátorság az egyházért" 2014-as kitüntetettje Az Egyházfórum Alapítvány Kuratóriuma a "Fidentia pro ecclesia" Emlékérmet 2014-ben dr. Kis György plébánosnak ítélte oda posztumusz, születésének századik évfordulója és a hetvenedik holokauszt-emlékév alkalmából azért az egész papi működését meghatározó munkálkodásáért, amelyet a katolikus egyházban tapasztalt zsidógyűlölet föltárása és meghaladása érdekében végzett.

    Kis György (1914-2005) Adonyban katolikus családban született, felmenői azonban zsidó származásúak voltak. Szerzetes szeretett volna lenni, ám kérését származása miatt elutasították. 1944-ben Schlachta Margittal részt vett a zsidók mentésében, 1951-ben "békegyűlési" magatartása miatt "a béke és a dolgozó nép ellenségé"-nek nyilvánították. 1956-ban gyógyszert és kötszert szállított a forradalom sebesültjeinek.
1978-ban Bakonyszentlászlóról az ausztriai Aurachba települt. Ott írta meg Megjelölve Krisztus keresztjével és Dávid csillagával című könyvét. Magyarországra 1987-ben térhetett vissza, újra Bakonyszentlászlón lett plébános, ahol a zsidó-keresztény párbeszéd elősegítésére két házat épített, de terve egyházi körökben nem talált kedvező fogadtatásra. Az egyik házat végül a Magyar Máltai Szeretetszolgálatra hagyta, a másik (Szent Edit Stein Ház) mind a mai napig lelkigyakorlatos házként szolgál.
Nyolcvanas éveiben írta meg Töprengéseim az egyházról című könyvét, amelyben az egyház nehézségeiről, saját aggodalmairól és bizonytalanságairól beszél.
    Kiadó: Egyházfórum Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.