OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2014. október 30., csütörtök 15:17

Tordai Péter: visszahívásom jól szervezett csel, provokáció volt
    Budapest, 2014. október 30., csütörtök (MTI) - Tordai Péter, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) szerdán visszahívott elnöke csütörtökön azt mondta az MTI-nek, szerdai visszahívása jól szervezett csel, provokáció volt, és nem fogadja el azt a kifejezést, hogy megbuktatták.

    Az MTI azután kereste meg Tordai Pétert, hogy az ATV és a HírTV információi szerint a BZSH szerda esti közgyűlésén visszahívták elnöki tisztségéből, Schwezoff Dávid ügyvezető igazgatót azonban nem.
    Tordai Péter az MTI-nek kijelentette, hogy már a Schwezoff Dávid ügyvezető igazgató által összehívott közgyűlés előtt és a közgyűlésen is elmondta, nem kíván együtt dolgozni az ügyvezető igazgatóval, és erről írásban is nyilatkozott. Így azzal, hogy az ügyvezetőnek bizalmat szavazott a közgyűlés, az ő lemondása automatikusan bekövetkezett volna - tette hozzá.
    Tordai Péter ismertette: a közgyűlésnek két napirendi pontja volt, az első Schwezoff Dávid visszahívása, a második az övé. Erről a két pontról külön kellett volna szavazni, de "praktikával egyszerre szavaztatták", így nem kapta meg a lehetőséget, hogy az ügyvezető megszavazása után "be tudja váltani a szavát" és lemondjon.
    Kiemelte, hogy a közgyűlés illegitim és morálisan is megkérdőjelezhető volt, mert a havonta kétszer megjelenő Új Élet című egyházi lapban kellett volna meghirdetni, úgy, ahogyan az általa november 5-ére összehívott közgyűlést. Ennek ellenére semmilyen lépést nem szándékozik tenni - tette hozzá.
    Úgy fogalmazott: azt kívánja, hogy dolgozzon a BZSH nyugodtan, átláthatóan, tisztán, és ennek nemcsak szurkolója, hanem aktív résztvevője is lesz, hiszen tagja maradt a közgyűlésnek, az elöljáróságnak, és továbbra is ő a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) alelnöke, tehát három szinten folytatja munkáját a zsidó közösségért.
    Arra a kérdésre, hogy miként látja a BZSH és a Mazsihisz jövőbeli együttműködését, Tordai Péter úgy válaszolt: nem hiszi, hogy békés korszak következik, mivel "antagonisztikus ellentét" van a Heisler András vezette Mazsihisz és Schwezoff Dávid "filozófiája" között. Az ügyvezető szakmai rátermettsége és vallási hozzáállása sem mindenben tükrözi azt, amit a Mazsihisz vezetősége elérni és felépíteni szeretne - fűzte hozzá.
    Ugyanakkor a BZSH nagyon sok projektjét csak a Mazsihiszen keresztül, ügyintézésével lehet megvalósítani, a kormányzat is csak az országos szövetséggel tárgyal, hiszen az képviseli a hazai zsidóságot - hangsúlyozta Tordai Péter, a Mazsihisz alelnöke. Ezért a két szervezetnek tudnia kell együtt dolgozni, és ő tenni is fog az együttműködésért - mondta.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.